Solkorset: Kristus til evig tid.

Aftenposten omtaler lørdag 17.mars «Solkorset» i sin omtale av gruppen «Slå ring om Norge» i forbindelse med blomsterhavet Statsråd Listhaug mottok i etterkant av at Jonas Gahr Støre fikk penset saken om IS-soldaters norske pass over på «Utøya-sporet». Aftenposten gjentar også samtidig sin klassifisering av det lovlige partiet «Nasjonal Samling» som «nazistisk», noe Aftenposten nå i det siste har gjort flere ganger, selv om Nasjonal Samling aldri var «nazistisk» – før «Det norske nasjonalsosialistiske arbeiderparti» kuppet Nasjonal Samling et stykke frem i veien.

Solkorset er et svært gammelt symbol. Jeg har selv tatt bilde av det solkorset som finnes i ett av hvelvene i St.Nikolas-kirken fra 300-tallet i Myra i Tyrkia. Også der er korset og sirkelen malt med gult på rød bunn. Symbolikken er enkel: Korset er symbolet for Kristus, og sirkelen er evighetssymbolet i kristen symbolbruk. Solkorset sier altså: Kristus til evig tid.

Solkorset finner en også i gamle middelalderkirker – kalt «apostelkors» idag. Det er 12 av dem – og de ble malt på veggene i forbindelse med consekreringen (innvielsen) av kirken, og har ofte fått montert en vegglysestake ved seg for at korset skal lyssettes. På gamle keltiske kors, både på De britiske øyer og på Vestlandet her i Norge, finner vi sirkelen rundt krysningspunktet i korset – altså: også et Solkors.

Så – hvorfor tok Nasjonal Samling Solkorset i bruk som sitt merke? Vi glemmer ofte at 1900-tallet var de store ideologiers oppgjør: Verdenskommunismen mot Kristendommen. Kommunismens materialistiske menneskesyn mot Kristendommens menneskesyn. Trykkbølgene fra den voldsomme russiske revolusjonen satte skrekk i folk. Stalins massakreringsbølger av egne landsmenn fulgte på. Det var ganske stor panikk blant folk om at også Norge skulle bli offer for Sovjets ekspansjon. Man fulgte oppgjøret mellom Verdenskommunismen og Kristendommen i den forferdelige borgerkrigen i Spania, noe som forsterket seg under Vinterkrigen i Finland, da lille Finland ble angrepet av store Sovjet, der Materialismen var satt i system, der mennesket var blitt redusert til en biff, der Gud og Kristus var blitt avskaffet. Når kommunistskrekken avføder partiet Nasjonal Samling i Norge – selve navnet sier at vi skal bli stående sammen – ikke ende opp i klassekrig, så er det bevisstheten om det kristne menneskesynet versus Materialismens menneskesyn som gjør at Nasjonal Samling velger Solkorset til sitt symbol: Kristus til evig tid. Det er også denne referansen som gjør at Nasjonal Samling har denne oppmarsjen på Stiklestad for å love troskap til Norges kristningskonge Olav den Hellige – om å forsvare landet mot Ateismen og Materialismen, noe som senere er blitt gjort suspekt og som det stadig raljeres over i norske media.

En gang jeg kjørte forbi Fyresdal i retning Oslo, stoppet jeg for å se Vidkun Quislings grav. Jeg fant mange graver som tilhørte familien Quisling, men ingen Vidkun blant dem. En telefon til et orientert menneske opplyste meg om at Vidkun Quislings aske ble satt ned på foreldrenes grav på Gjerpen kirkegård i Skien. Vidkun Quisling vokste opp i prestegården ved Gjerpen kirke, der faren var prest, og da jeg stod ved den store middelalderkirken i stein, og så at alle gavlene var kronet med gedigne solkors i messing, det var da det gikk opp for meg hvor idéen om å bruke Solkorset som emblem for partiet Nasjonal Samling kom fra. Solkorsene på alle gavlene av middelalderkirken i Gjerpen har vel stått der siden mange hundre år: Kristus til evig tid. Vidkun Quisling vokste opp med disse solkorsene på kirkegavlene – «hans øye til daglig skue». Han slapp derfor å gå langt etter idéen om Solkorset som emblem: Kristus til evig tid. Han kunne vel aldri ha drømt om at Solkorset skulle få transponert så mye styggedom over på seg – som det har fått.

Glærum. 18.mars – 2018.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Én kommentar til «Solkorset: Kristus til evig tid.»

  1. Var i Gjerpen kirke i dag. Gavlene er kronet med Olavskors i STEIN. På vei opp til prekestolen i den middelalderske stenkirken i nabobygden Siljan er det også et Olavskors. Minister Prytz er intervjuet i «Fritt Folk» 17.5.1943, i anledning Nasjonal Samlings 10-årsdag. Der forteller han hvordan Nasjonal Samlings merke ble til: Det er tatt direkte fra Hellig-Olavs skjold i Olavsantemensalet i oktogonen i Nidarosdomen. Likevel ble det påstått at Nasjonal Samlings merke var hedensk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *