Det nye «bispeølet» MAGNUS:

Det nye «bispeølet» MAGNUS – oppkalt etter St.Magnus, jarl av Orknøyene, som jeg fikk en flaske av – håndbåret av Biskop Erik Varden, da vi møttes på 25-års-jubileet på Birgittaklosteret i Trondheim forleden, har stått og ventet på den riktige stunden for å bli prøvesmakt.

E.C.Dahl og håndverksbryggere i Inn-Trøndelag huket tak i Biskop Erik da han ankom Trondheim, for de visste at han som abbed i klosteret i England, hadde bygget bryggeri, da de måtte oppgi klosterets melkeproduksjon. De produserer nå Englands første trappistøl – Tynt Medow. Stedet der jord og himmel møtes, betyr det navnet. Det er navnet på ei ekre i klosteret Saint Bernhard’s Abbey, hvor Biskop Erik var abbed før han ble katolsk biskop i Trondheim.

(Tynt Medow selges av Vinmonopolet.)

MAGNUS er Norges første trappistøl, utviklet av E.C.Dahl, håndverksbryggere i Inn-Trøndelag og Biskop Erik Varden. Bryggerne har satt på bumerket sitt. Uglen er Biskop Eriks bumerke.

Vinmonopolet har MAGNUS på sin liste, men produksjonen er nok ikke stor nok foreløpig til å etterkomme etterspørselen, men løp og bestill! (Det ryktes nå at den egentlige lanseringen er 4.oktober.)

Da jeg igår, 26.september, satt på akterdekket av fergen der ute i Det Store Blå i Atlanterhavet, i 20 grader, med opprullede ermer, og tok inn synet av hele perleraden av øyene på Mørekysten, visste jeg, at ved hjemkomsten, skulle min flaske MAGNUS bli et meditativt avslutningspunkt på den fantastiske dagen ute i Det Store Blå.

Jeg skjenket ølet, romtemperert, i mitt favorittølglass, designet av Ari Behn, som jeg har hatt den glede og opplevelse å møte flere ganger – både personlig og i hans bøker.

Biskop Erik sier at bunnfallet i slikt øl, kan bli igjen på flasken. Jeg drakk bunnfallet til slutt igår kveld. Og det kan jeg si – det er ingen grunn til å la bunnfallet bli igjen på flasken!

Dette inntrønderske trappistølet, laget av både bygg- og havremalt, har en duft, en smak, en bouquet av gamle tømmervegger i tørkstuen, et hus som fremdeles stod på gården hos oss i min barndom, og som var mitt hemmelige sted hvor jeg stakk meg vekk, på galleriet som gikk rundt veggene, der kornet ble lagt til tørk rundt ildstedet i bunnen av tørkstua. Huset må ha vært bygget på 1400-tallet, for i min tid, sank den sammen, og Sivert, bror min, kjørte den ut i Nerådalen hvor den nå er blitt til jord. Men med bouqueten av MAGNUS, er jeg tilbake til gjemmestedet mitt. Det smaker høytid og historie av det, og det skal ikke ledsages av noen form for «nogo attåt»! Det skal ikke drikkes til mat, for det ER mat! Det er «Liquid bread» – flytende brød. Det bør nytes meditativt ved nattens komme, nesten som en hellig handling – «denne frukt av jorden, og menneskers arbeid», som det så vakkert heter i den katolske nattverdsliturgien.

Biskop Erik maner til forsiktig omgang med ølet, for det holder 8,5% . Og det kan jeg si – flasken er såpass stor at 1 flaske egner seg for 2-somhet i et medtativt møte med nattens komme.

Amen.

Glærum, 27.september – 2023

Dordi Skuggevik

Kan være et bilde av ale, øl og ølflaske

Tannlege-symfonien:

Tannlegespesialist fra selveste Serbia i Trondheim igår. Slaget stod i halvannen time, og jeg ravet ut til min Rossinante II, forlot byen og tok meg igjen med et stopp uti Børsbergå med medbragt matpakke og melkeflaske – etter å ha fjernet tampongene fra slagstedet.

Jeg er filolog, så jeg spurte hvor han hadde navnet sitt fra. Han spanderte noen minutter på en rask gjennomgang av Kristendommen kontra Kommunismen først, der han sa at da han kom til Norge, kunne han fra nordmenns væremåte konstatere at her er befolkningen blitt kultivert av Kristendommen over lang tid. (La oss håpe det fortsetter…)

Interessant. Jeg vil tilføye: Europa har mye å takke Serbia for. De har ligget som en buffer og skjermet oss fra mange anfall fra øst og sør, men nå kommer angriperne til våre flyplasser.

Så fikk jeg orange briller og maske på, og han kunne å bedøve folk – helt umerkelig, og så stemte han opp hele orkesteret: En utmerket og myndig dirigent for den største samlingen av differensierte tannlegebor jeg har opplevd. Men først stakk han dolken inn i svullen der oppe rundt bakerste jeksel med røtter helt inn i bihulen, og klemte og klemte så materien sprutet ut…

Etter denne pangstarten bar det til med hele symfonien: Bor i alle tonearter med variert tonehøyde, klangfarge og karakter – de som buret og murret og hurret på der nede, og de som jog inn ovenfra og fra sidelinjen i diskanten med blåis i klangen. Alt regelmessig seksjonert og dokumentert med røntgenbilder som jeg fikk meg forklart i forelesningen foran bildeskjernen etterpå.

Døktig kar. Proff. Efektiv.

Jeg tok på nattkjolen og gikk rett i seng da jeg kom hjem, for jeg stod opp 05.15 igår morges, for å komme meg til Trondheim i tide. Jeg trodde jeg skulle dø av blodforgiftning her hjemme utpå kvelden, men puttet på penicillin og overgav meg til min skjebne i natten. Kolikk krevde oppstandelse og natron utpå natten, men jeg lever enda.

Hadde jeg vært komponist, skulle jeg skrevet «Tannlege-symfonien». Den ville lignet på introen til Sundlisæter i hans nye Påske-oratorium, tenkte jeg, mens jeg hørte på den CD-en på vei hjem: Død og oppstandelse. Jeg blir i alle fall i sengen, inntil videre, om ikke «i grava sitt kalde rom» – som Sigrid/Maria synger i oratoriet.

Kan være en selfie av 1 person, smiler og briller

Glærum, 7.sept.- 2023

Dordi Skuggevik

Med Paven til Mongolia – fra sofaen:

Da har jeg vært i Mongolia for første gang, hørt mongolene synge, hørt språket deres, sett de vakre klærne, moderne mennesker med sterke tradisjoner – som lever klemt inne av Kina og Russland – sett og hørt, fordi en gammel mann med én lunge, som transporteres i rullestol, støtter seg på stav når han reiser seg, som tidligere red over Pampas på sin Harley Davidson – mot soloppgang og solnedgang, som nylig samlet 1,5 mill. ungdommer fra hele verden på elvaørene ved Lisboa, der de sov ute, mellom hans kveldsmesse og morgenmessen, og som idag altså – samler Mongolias katolikker, buddhister, folk fra nabolandene – Kina, Russland, Korea – og som har en mediakraft som gjør at jeg kan sitte i sofaen her på Gleresnessa – og være med på det!

Jeg roper med Mongolene: VIVA IL PAPA!

Men hvor får han kraften fra? Jo, han hilste Maria, Guds mor, før han forlot STEPPE ARENA i Ulaanbaator, hun som sa ja til å la Gud gå gjennom seg og inn i verden, som menneske. Hadde flere sagt ja, som Maria, ville vi alle kunnet leve i en bedre verden, fordi vi alle hadde åpnet oss for Den store kraft, som driver den gamle, syke Paven ut på hans krevende apostoliske reiser – for som Grundtvig sa: «Uten Maria ville det hele vært tankespinn av menn.»

VIVA IL PAPA!

DEO GRATIAS!

God søndag!

0:06 / 0:33

Alle reaksjoner: