Ordkløveriet i asyl-diskursen.

I en meget alvorlig situasjon for landet, hengir de fleste seg til ørkesløst ordkløveri, i stedet for å skaffe seg faktakunnskap og diskutere sak. Det gjelder både media og politikere. Enkelte partier griper også sjansen til å promenere en patetisk  partimarkering, slik som Venstre og Krf. De har ikke vært i stand til å ta inn over seg situasjonen, og Trine Skei Grande hadde i så måte en direkte tragisk forestilling forleden, da hun kastet «pakken» regjeringen hadde lagt frem til høring. Det foregår kauking og synsing, kvakking og skvaldring – over en lav sko. «Debattene» i NRK går i høyere og høyere tempo så det knatrer i konsonantene, uten at vokalene får tid til å klinge. Forstemmende.

Den eneste som er i stand til å føre klar tale, er faktisk statsråd Sylvi Listhaug. Men, media og småpartier lager hakkemat av det hun sier. Det er vanlig å bruke bilder og symbolske sammenligninger både i muntlig tale og i skrevet litteratur. Hennes bildebruk med «å bære på gullstol» er blitt vrengt og vridd på i det vide og brede. Forstemmende. Er folk virkelig så dumme at de ikke forstår denne bildebruken? Er de?  Og: Er virkelig dette ordkløveriet viktigere enn realitetene?

I november og halvveis ut i desember, var jeg i et utland uten norske media. BBC World fortalte at på Lesbos er det 50.000 fastboende grekere, men pr.da var det 200.000 flyktninger på øya. Jeg har vært på Lesbos. Der er det bare gulnet gress, steinutgarder, noen olivenlunder og et par småbyer. BBC’s kamera viste hvordan flyktningene hadde snauet olivenene av trærne, slaktet geitekje, og hvordan to menn sloss på livet – om en vannflaske. Her har norske media vært altfor lite informative. I stedet later de som om situasjonen er mindre alvorlig enn den er, og driver på med ordkløveri i stedet. Hvordan ville det være om Norge kom i samme situasjon som Lesbos? For hver gruppe på 5 norske statsborgere, ville vi altså ha 20 flyktninger. Eller: 5 mill. nordmenn og 20 mill. flyktninger. Det er det som er saken, ikke den pedagogiske bildebruken Listhaug bruker for å illustrere sin tale. Jeg er grundig lei av de skvatrende ordkløverne! Gi Listhaug og regjeringen ARBEIDSRO i denne alvorlige situasjonen!

12. febr. 2016.

Dordi S.

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *