Farsott: Mørkegrå hus og snauhogging

Farsott I : Mørkegrå hus – Mørkegrå hus!

Pussig: I fjor sommer, når jeg kjørte mine 5 km inn mot sentrum der jeg bor (Surnadal), oppdaget jeg plutselig at hver dag var ett eller flere hus blitt malt mørkegrått. Til og med villa-anlegget SOL-hus, var blitt mørkegrått, både hovedhus og anneks, enda eiendommen har den smørgule SOLEN i navnet sitt. Det rare var, at jeg så aldri noen male? Var husene blitt malt i løpet av natten? Av billige arbeidslag fra Polen på nattskift? Var mørkegrå maling på tilbud? Det ble nesten litt nifst. Som en slags sykdom som spredte seg. – Det sprer i alle fall sykdom, sa den kvinnelige fargepsykologen på TV2. – Dette er farlig for folkehelsa, sa hun. – I vårt landskap som er så grått og trist i store deler av året, vil de grå husene virkelig trekke depresjonene ned over hodet på folk, sa hun. Fra toget så jeg et helt gardsanlegg i Gudbrandsdalen var blitt malt mørkegrått: Hovedlån, fjøs, stabbur, staurhus, vognbu, vedbu. Da ble det helt overveldende.

Gjennom en 20 års tid har vi mistet fargene i interiørene. De ble eggeskallshvite, grå, svarte. Nå skal fargene inn i interiørene igjen + dingsene fra et langt liv – men de kalde, nedtrykkende fargene fra millennium-interiørene er nå kommet på utsiden.

Så kom Jon Arne Mogstad hjem til bygda. Han er professor ved kunstakademiet i Trondheim – og er kunstmaler, tidligere også rektor ved samme akademi. Han eier ett av disse kubeformede, toetasjes 50-tallshusene. Det hadde enda hvitfargen fra 50-tallet. Huset lå mellom et appelsingult hus og et rødt hus. Han malte huset sitt mosegrønt. Hver gang jeg kjører ut fra butikksenteret, og ser disse tre husene på rekke, opplever jeg et humør-løft. Jeg har også et lite nonfigurativt maleri av Mogstad, med akkurat disse tre fargene – gult, grønt, rødt.

Hvem som skal få stoppet denne mørkegrå fargepesten, er ikke så lett å se for seg, for nå går det også rykter om at de som produserer oljekokte materialer for eksteriørbruk, har kastet seg på den mørkegrå bølgen, og da vil den vare leeeeenge…… Kommunehusene er ikke bemannet med folk som har kunnskap om estetikk, og hva fylkeskonservatorene og Riksantikvaren driver med, er trolig kaffedrikking, for det meste.

 

Farsott II: Snauhogging rundt husa.

Samtidig med at den mørkegrå fargen har invadert boligområdene, har også en annen farsott grepet om seg i vill fart – snauhogging rundt husa til folk, slik at husa står att kollete, klumpete og uelegante. Furuer som har brukt 2-300 år på å bli store og vakre, faller for motorsagen uten knussel. Elegante bjørketrær og lønnetrær som gjør husanlegget elegant, frodig og malerisk, faller også. Tilbake står huset i sin nye ørken, rett og slett uskjønt.

Det pussige er at ikke folk i det minste tenker på CO2-regnskapet sitt. Trærne spiser og lagrer CO2. Har folk sovet i naturfagtimen?

 

Las Palmas 18.mars 2016.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *