Frankrike: Kommunehus med 1 dør og 2 vinduer

Høsten for 2 år siden, gikk jeg morgentur i ei landsbygd midt i Frankrike. På veien passerte jeg kommunehuset. Fasaden mot veien hadde ei dør midt på, og et vindu på hver side av døra.

Jeg spurte vertskapet mitt om hvor mange innbyggere kommunen hadde. 800, sa de.

Da jeg bodde i Northporth Township (kommune) i Michigan, USA, fikk jeg vite at kommunen hadde 1 ansatt: «The Township Clark».

Grunnenheten i styringssystemet  i disse to store landene kan altså være svært liten og enkel. Da må en spørre seg hvorfor grunnenheten i styring og administrasjon av lille Norge plutselig skal bli så gigantoman. Når grunnenheten blir så stor, vil det føre til passivisering av innbyggerne, og stor avstand fra innbyggerne til administrasjonen, noe som vil gå ut over nærdemokratiet. Folk vil miste muligheten til å påvirke egne liv i hverdagen. Er det det vi vil?

Glærum, 13.juni 2016

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *