Nansenpass – ny aktualitet?

Nansens geniale oppfinnelse – Nansenpasset, bør idag få en ny aktualitet. Mangel på indentitetspapirer hindrer flyktninger og asylanter i å komme i jobb og ordnede forhold, både ved midlertidig og ved permanent opphold i et nytt land. Nansenpasset med bilde, fingeravtrykk, blodtype og eventuelt DNA, vil kunne få til ordnede forhold i migrasjonsstrømmen.

Nansen arbeidet med store folkeforflytninger, både etter tyrkernes folkemord på armenerne, og etter tyrkernes massakrering av 1,5 mill. grekere i Smyrna/Izmir i 1922. Hans geniale oppfinnelse, Nansenpasset, gjorde det mulig å gi flykningene en identitet, slik at de kunne komme ut til andre områder for å etablere livet sitt på nytt. Jeg kjenner en mann i Paris som fortalte at hans armenske far kom til Frankrike takket være et Nansenpass. Han fikk seg en kone fra Normandie og levde «happily ever after». Nansenpasset bør snarest opp til vurdering igjen i dagens migrasjonssituasjon.

Glærum, 28.juli 2016

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *