Sykehusstrukturen på Nordvestlandet

Her på indre Nordmøre er det 2 timer med bil til sykehus i Trondheim, 2 timer til sykehus i Molde og 2 timer til sykehus i Kristiansund. På veien til Trondheim har vi også Orkdal sykehus, som nå er avlastningssykehus for Trondheim fordi politikerne bevisst bygde St,Olav med for få senger, for å spare liggedøgn. Fra Kristiansund vil man nå det nye sykehuset på Hjelset på 45 minutter – så hvorfor klage? Og hvorfor vil man kastrere det nye sykehuset med å skulle ha en dagfilial bare 45 min. fra hovedsykehuset? De burde heller gå inn for å få det nye sykehuset så bra som mulig.

Men – fra Kristiansund kan man bare nå sykehuset på Hjelset gjennom Freifjordtunellen. Hvis det blir bilbrann eller en annen ulykke i Freifjordtunellen, så er veien til sykehuset på Hjelset stengt. Derfor må det nye sykehuset ligge i Kristiansund. Saken er så enkel at selv politikere burde forstå det. Hvis nå likevel sykehuset legges innenfor Freifjordtunellen, så må det til enhver tid ligge ambulansebåt i Kristiansund, eller det må være stand-by ambulansehelikopter. Begge deler koster store summer. For folk innenfor Freifjordtunellen er ikke stengt tunell noe problem, for mens den er stengt, kan pasientene i dette området  midlertidig reise til Ålesund eller Trondheim. Slik er plasseringen av det nye sykehuset nord for Romsdalsfjorden en opplagt sak: På grunn av Freifjordtunellen MÅ sykehuset ligge i Kristiansund. Jeg er ganske oppgitt over at ikke politikerne så dette fra første stund. Men, praktisk sans og sunn fornuft er avgått ved døden i politiske fora forlengst. Sukk.

Maset om dagfilialen i Kristiansund, hvis sykehuset blir plassert 45 min. fra byen, det er en uhyre dårlig idé, fordi mye av den verdifulle tiden en lege skal bruke til å operere folk, vil gå bort i bilkjøring. Slik er det nå på Orkdal/St.Olav. Jeg møtte opp kl. 07.30 på Orkdal og var klar for min lille brokkoperasjon. Den høyt renomerte kirurgen fra Trondheim lå på hjul utover til Orkdal i stedet for å ha operert meg i Trondheim på den tiden. En lignende dagfilial i Kristiansund er hittil den dårligste idéen!

Sykehuset må ligge i Kristiansund også fordi det skal betjene denne delen av Nordsjøen når ulykker skjer.

Når dette er sagt, så må en se mer helhetlig på sykehusstrukturen på Nordvestlandet: Det er helt tydelig at det skal bli ett sykehus nord for Romsdalsfjorden, og ett sykehus sør for fjorden. Men, hvorfor hører vi ikke da om fusjonering av sykehusene i Volda og Ålesund?

Videre tror jeg at myndighetene ser for seg at det nye storsykehuset på Hjelset skal bli fremtidens psykiatriske sykehus mellom Trondheim og Bergen, og at det ellers bare blir sykehus i Trondheim, Ålesund og Bergen. Da blir det nok populært med hjemmefødsler igjen. For det la jeg merke til da posten idag bragte en trykket invitasjon til høring i sykehussaken: Fødeavdelinger var ikke nevnt med ett eneste ord! Som universitetsutdannet i tekstanalyse må jeg også si at selve skrivet var lite informativt, dårlig formet og faktisk villedende.

Saken er altså svært enkel, slik situasjonen er idag: På grunn av Freifjordtunellen MÅ det nye sykehuset for oss nord for Romsdalsfjorden bygges i Kristiansund. Den som mener noe annet er ikke helt på stasjonen! Man trenger ikke rettssaker for å forstå noe så enkelt og innlysende. Helseministeren må skjære igjennom!

Glærum, 7.sept. 2016

Dordi Skuggevik

 

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *