Pinsemorgen i P2.

ÅPENT BREV TIL KULTURMINISTEREN:

Pinsemorgen i P2.

Som eneboer i bygde-Norge, slår jeg på radioen mens jeg spiser min frokost, også i dag – Pinsedag. Først kommer program nr. ørten med denne lapskausen av koseprat, jazz og filosofikåseri som stadig sendes og sendes i P2. (Jeg er så lei!!!) Så kommer en eldgammel, antikvarisk skoledebatt, og så toppes det hele med «Blomstervalsen» av Tsjaikovskij – men som brått kuttes uten modulasjon før værmelding og nyheter kl. 8.

Når jeg slår på P2 en Pinsedags morgen, da vil jeg øyeblikkelig høre at det er Pinsedag i landet hvor det idag er Kvitsundag, Whitsunday – som de sier i England – og alle hvite blomster blomstrer! Jeg vil høre kor som synger fra det flotte Pinse-repertoaret i norsk og europeisk korrepertoar. Jeg vil høre brusende orgel og glade orkester. Ut over landet blomstrer korlivet som aldri før, men å få høre kor i NRK? Nei! Og sett ikke en helgedagsmorgen, for i NRK er det ingen helgedagsmorgener lenger.

For 3 år siden ble det fremført et splitter nytt norsk oratorium i Stavanger, Rouen og Paris. Oratoriet kulminerer i finalen på den gamle Pinse-sekvensen Veni creator spiritus. 80 franske og norske sangere i hovedkoret, folk fra Frankrike, Estland, Tsjekkia, Columbia, Uruguay og Madagaskar i det gregorianske koret, solister fra Serbia, Frankrike, Island og Norge, orkesteret fra Rouen-operaen – men ikke tale om at NRK sender det på radioen sin, ikke engang Pinse-avslutningen på en Pinsedag. Platen har stått i NRK’s platearkiv i 3 år.

(Det ligger på nettet: http://goo.gl/DHUjyG)

Kristofobene – et nytt ord jeg er stolt over å ha funnet opp – kristofobene bemanner nå alle avdelinger i NRK, og de later som om 1000 år av Norges siviliseringsprosjekt som er skjedd i regi av Kristendommen, er ikke-eksisterende. NRK har strøket 1000 år ut av Norges historie og later som om de aldri har eksistert. Alle flotte tekster, all korlitteratur og annen musikklitteratur sprunget ut av disse 1000 år som opp gjennom historien har knyttet oss til den europeiske kulturen, er for NRK plutselig blitt ikke-eksisterende. Og hva sitter vi igjen med: Gammelt knusk fra NRK’s arkiver. Gørr kjedelige greier. Tørrprat!

Spørsmålet er: Er dette en villet politikk fra NRK – kjørt i gang av kristofober, eller er NRK nå bemannet med udugelige, uutdannede noksagter? Begge deler?

God Pinse!

Måtte Ånden komme over Eder!

Halleluia!

 

Glærum, Pinsedag 2017.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *