Heder til Tysklandsbrigadister post mortem?

Leser på Trondheimsporten at de som var med i Tysklandsbrigaden nå har fått medaljer og diplomer. Flere av dem er jo nå døde, uten å ha fått noen heder. Jeg synes de burde ha fått medalje og diplom  post mortem. Min bror, Sivert Glærum Skuggevik, sin eldste sønn, og min fetter Olav Mogstads eldste datter burde vært invitert til å motta denne heder på vegne av sine fedre. Og – det er sikkert flere fra Tysklandsbrigaden som er døde, og som burde fått hederen post mortem, selv om jeg ikke vet hvem de er. Jeg vil derfor oppfordre Olav Jostein Holten til å ta fatt i saken. Disse diplomene som blir hengende i hjemmene er en påminning til de neste generasjonene om hva som forgikk en gang.

Det var en alvorlig opplevelse for våre unge menn å komme ned til grushaugene i Tyskland, og se hvordan folk levde i kjellerhullene under bombegrusen. 536.000 sivile tyskere ble drept av de alliertes terrorbombing i siste del av krigen. Vi hører stadig om «Blitzen» i London som drepte 60.000, men det er lite informasjon om hva sivilbefolkningen i Tyskland gjennomgikk da de store gutta ville sloss. Det fikk Tyslandsbrigadistene se, og det gjorde uutslettelig inntrykk på dem. Samtidig fikk de også andre og minneverdige opplevelser fra permisjonene i Alpene og i Paris. Det ble en dannelsesreise med sterke dimensjoner for dem alle.

Gran Canaria, 19.sept. – 2017

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *