Stupeflåten på Glærumstranda

Den stupeflåten som har vært i bruk på «Kalkstranda» på Glærum, omtales i TK 12.mai. Flåten ble laget av min bror Sivert for nærmere 40 år siden, av impregnert tre. Han laget den for sine turister i Glærum feriesenter, og la den ut hvert år – rett ned for der sanitærhuset nå står, for der går marbakken bratt ned, slik at det er sikkert å stupe fra flåten.

Da kommunen leide både Oppigardssainn og Utigardsfjørru, tok de over stupeflåten, og siste årene er den blitt lagt ut mellom de to strendene, rett ut for Neråberget der det kalde vatnet fra Neråbekken kommer ut. Hvordan bunnforholdene for sikker stuping er der, vet jeg ikke. Vest for Neråberget ligger Vikavoll-lærå, som gjør Utigardsfjørru svært langgrunn. Ved fjørru sjø er det dårlige forhold for stuping der.

Siste årene når flåten har ligget rett ut for bekkjaosen, er den ikke blitt brukt av folk i særlig grad, for en må være en dyktig svømmer for å komme seg ut dit, bekken gjør vannet kaldt, og så er det de ukjente bunnforholdene.

Folk på kommunekontorene på Skei har nok begrenset kunnskap om forholdene der flåten hare vært i bruk, og de har begrenset kjennskap til hvordan sjøen arbeider i fjæra. Det mest fornuftige er at kommunen lager en kopi av flåten som har vist seg å fungere bra i 40 år. Da vil den neppe koste 200.000. Folk fra teknisk etat kan bygge en slik kopi på en ettermiddag.

Kommunen kan dessuten spare seg de svulstige uttalelsene om å «bygge et produkt» – «bygge merkevare» – «markedsføring av Surnadal» etc. Det kan føre til at man «overgjør» dette med ny stupeflåte. Det er dessuten ofte at en sommer ikke byr på noen badedager i det heletatt – eller bare 5-6 badedager. Kommunen bør vokte seg for å lage noen mastodont som vil skjemme hele området og som kan bli smadret av en sommerstorm. Saksbehandler er fri til å klippe ut denne kommentaren og legge dem ved sakspapirene.

Glærum 14.mai – 2018.

Dordi Skuggevik

(Jeg har levd ved denne stranda alltid.)

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *