Bernt Hagtvets historie-mosaikk.

Jeg traff til å se siste del av Bernt Hagtvets «Årebrot-forelesning» på TV. Før jeg tillater meg å kommentere den, burde jeg i rettferdighetens navn kalt den opp igjen på PC-en og sett det hele, men jeg vet ikke om det er nødvendig. Dessuten er den lang.

La meg si det med én gang: Man skal aldri forfølge suksessen. Dette gamle ordtaket gjaldt også for forsøket med å få en annen professor til å følge opp Årebrots suksess med mammutforelesninger.

Bernt Hagtvet er sprengfull av historiske detaljkunnskaper, så full at det blir vanskelig å se linjene for bare detaljer. Han legger ut et landskap som er pepret med konklusjoner uten at de kommer som avslutning av en tankerekke. Det hele blir en mosaikk av konklusjoner uten forarbeid og dertil en myriade av detaljer som slenges ut – meget rundhåndet.

Forsamlingen satt som fjetret. Det var vanskelig å si om de var fjetret av mangel på linjer og landskap i mosaikken – eller om de var fjetret av de kjekke kikkene i talestrømmen – der f.eks. Quisling ble avfeiet med én setning: «Quisling var en klovn!» (Ferdig med ham.) Eller: «Muslimene er vår tids jøder!» (Punktum.) Oppfølgingen av denne siste mosaikkbiten tilfaller sikkert hans kone på Holocaust-senteret hvor de nå er gått tom for stoff for videre oppdrag.

Muslimene i Norge bør jo etter dette utnevne Bernt Hagtvet til æresmedlem i hovedmoskéen i Oslo – for bedre forsvar for sitt utbredelsesvirke i Norge kunne de aldri fått. Heretter blir det vanskelig å komme med motforestillinger mot Islam her i landet. Islam kan nå drive sin misjon her i landet aldeles uten noen motstand. De har fått carte blanche av selveste professor Hagtvet. Det skal bli interessant å besøke den nye avdelingen på Holocaust-senteret. Den blir sikkert populær også hos de opprinnelige og ekte jødene. Især blant dem som bor i Israel. Jalla-Jalla!

Glærum, 21.sept. – 2018.

Dordi Skuggevik

(Universitetsutdannet i tekstanalyse.)

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *