Wagner, Håkon Bleken og Lohengrin-sjokoladen.

På vei til Trondheim igår, stoppet jeg i en busslomme for å ta telefonen. Det var Anne Ma Ødegaard som ringte. Hun la begeistring for dagen over at det nå var mer aktivitet igjen på bloggen her – og det var veldig hyggelig å høre, selvfølgelig.

Hun hadde lest om besøket der hvor Wagner bodde mens han skrev operaen  Lohengrin. Hun fortalte at Håkon Bleken hadde aktivisert seg i motstanden mot at Lohengrin-sjokoladen skulle gå ut av Freia sjokoladefabrikks produksjon. Han hadde faktisk engasjert seg så sterkt at han hadde malt to – eller var det tre – bilder av Wagner som står og holder en Lohengrin-sjokolade! Maleriene står pr. i dag hjemme hos Bleken.

Idag gikk jeg inn på Wikipedia, for Anne Ma Ødegaard snakket om at Bleken var så opptatt av hvem som hadde designet Lohengrin-sjokoladen, og det var ikke hvem-som-helst: Arkitekt Henrik Bull som hadde tegnet selveste Nasjonalteateret, hadde også tegnet sjokoladen – i Jugend-stil! Sjokoladen er siden blitt noe forenklet i formen, stod det å lese.

Sjokoladen ble designet og satt i produksjon til premièren på Wagners Lohengrin på Nasjonalteateret i 1911. Siden Freia hadde enerett på å selge sjokolade til publikum på Nasjonalteateret, ble den solgt bare der i de to første årene før den kom i vanlig salg. I 2009 ble den listet som kulturminne, men på grunn av liten etterspørsel ble produksjonen avsluttet i okt./nov. 2018. Sjokoladen ble 108 år gammel.

Men – sjokoladen kan jo gjenoppstå! Jeg kommer til å skrive om dette til Wagner/Lohengrin-museet  «das Lohengrinhus» i Graupa. (Graupa ligger sørøst for Dresden, ved den lille byen Pirna.) Stedet bør jo både formidle denne spesielle historien rundt Lohengrin-sjokoladen, og ikke minst: bestille denne sjokoladen fra Freia for salg i museet i Lohengrinhaus – det gamle jaktslottet fra 1600-tallet hvor hovedmuseet ligger – ved siden av selve bondegården hvor familien Wagner bodde. Og dessuten: I alle fall ett av Håkon Blekens malerier av Wagner som holder en Lohengrin-sjokolade, bør før eller siden bli hengt opp i Lohengrinmuseet i Graupa! Og ett bør henge på Freia sjokoladefabrikk – hvor omvisningene foregår. Der henger jo allerede mange malerier av Edvard Munch!

Ellers vil jeg anbefale alle å overvære en forestilling med operaen Lohengrin. Selv fikk jeg oppleve det på operafestivalen i Savonlinna i Finland for noen år siden. Jeg lukket øynene for det meste og hørte på musikken, for en regissør hadde ødelagt det sceniske i veldig grad, dessverre.

Glærum, 16. mai – 2019

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *