9.mai – 1945: Tragedien begynte for 92.000 nordmenn.

Igjen har vi hatt en høystemt gjennomgang av 8.mai 1945 på NRK TV og i radioen. For meg begynte det da jeg slo på radioen i halv-ett-tiden igår mens jeg spiste lunsj. En dame holdt en overstadig tale om oss nordmenns fortreffelighet. Det rant over alle kanter. Vi-vi-vi (nordmenn) tar oss av alt her i verden – «vi snakker med offiserer i Afganistan» etc.etc. Ørene holdt på å falle av meg. Jeg har ikke klart å få NRK P2 til å skaffe meg gjenhør på PC-en.

Ellers utover dagen ble bildet av de «gode» nordmenn blankpusset nok en gang, i voksende format. Det var svært edruelig endelig å få møte en av veteranene til slutt: Ragnar Ulstein. Han fortalte at da han så inn i ansiktet til en som ble tatt til fange 9.mai – og som hadde vært på den «gale» siden – forstod han at han aldri kunne hate ham. Det var fantastisk å høre etter at hatretorikken hadde sprøytet ut av NRK i hele går.

Som barn og barnebarn av medlemmer av Nasjonal Samling, har jeg alltid vært svært åpen om dette forholdet, også når jeg har møtt gamle «englandsfarere» – og de har møtt meg med varme og aksept. Jeg har faktisk opplevd nære vennskap med noen av dem.

De verste har vært de som satt på gjerdet helt til 8.mai 1945 – og som hoppet ned av gjerdet på «rette» siden i tide. Disse menneskene ville ha heiet på seierherren, uansett hvem som ville blitt stående som «vinneren».

Vi i vår familie har aldri vært plaget av folk i slekta, folk i grenda eller folk i bygda – men det er det offentlige Norge som nå gjennom 75 år har sparket dem som ble liggende nede 9.mai 1945, som igjen og igjen utstøter Tarzan-brølet – fra prekestoler, fra kateter, fra norske media. Den nye loven mot hatefulle ytringer gjelder visst ikke dem som ble liggende nede for telling for 75 år siden, som nå alle er døde. De blir forfulgt av hatefulle ytringer på andre siden av graven – og de som nå står på, er relativt unge folk, som er født lenge etter krigen, men som er blitt programmert oppover livet – til å hate, programmert av norske media med NRK i spissen.

Det går en usynlig kløft gjennom det norske folk – når en unntar den 5. millionen som innvandret til Norge i tiden 1995 – 2015. En usynlig kløft mellom dem som har tilhørighet til NS-familiene – og de andre – de «gode» nordmenn. Når NRK durer på som verst, sitter ca. 2 mill. nordmenn i sofaene og føler seg truffet av Tarzan-brølet: – Vi vant! Skam dere! SKAM DERE!!!

Halve bildet ble belyst med prosjektører i NRK i går – igjen. Fordi de har fortalt denne historien så mange ganger, må de nå multiplisere den og blåse den opp for at folk skal gidde å høre på for 75.gang. Det vokser på seg også lokalt – ikke bare landsomfattende. Når skal NRK omsider gå inn i den delen av norsk virkelighet som de har lagt i skyggen i 75 år? Fordi NRK ignorerer denne delen av Norges historie, denne delen av den norske befolknings erfaring og hukommelse, vil vi aldri få balanse i bildet. For å si det med ham som Kong Harald siterte i går: Vi skal bygge landet med kjærlighet. Skal vi komme dit, må det først bli slutt på denne hatretorikken som gjentas hvert år som et mantra.

Resten skal jeg si i den boken jeg nå holder på å skrive: – Den tause generasjonen. For vi har lært oss å holde kjeft, vi som er del av den tragedien som begynte 9.mai 1945 – for 92.000 av oss + ‘tysker-jentene’. Tatrene og ‘tyskerungene’ har fått sin unnskyldning og sin beklagelse, men vi som er barn, barnebarn, oldebarn og tippoldebarn av medlemmer av Nasjonal Samling, vi spares fremdeles ikke for hatyrtringer, hetsing, diabolisering, marginalisering, yrkesforbud, mistenkeliggjøring, skampåføring, selv om vi etterhvert er blitt døve av det evindelige Tarzan-brølet. NRK bør gå i seg selv og finne ut hva de driver på med – 75 år etter at okkupasjonen tok slutt. De bør la sine prosjektører kaste lys over hele bildet.

NRK kan begynne med å studere alle bruddene på Grunnloven som ble begått  for å «ta» medlemmene av Nasjonal Samling. Dette er et meget dystert kapittel i Norges rettspraksis som landet ikke kan leve med stort lenger. Norges Høyesterett bør komme igang med å ta et oppgjør med seg selv. «Hvor var fagjuristene?!» ropte prof. Bernt Hagtvedt ut i auditoriet under en doktordisputas ved universitetet i Bergen. Ja, hvor har de vært i 75 år? Det vil være en skam for Norge om vi må gå til domstolen i Strasbourg for å få konstatert at «Landssvikoppgjøret» etter krigen er ugyldig, fordi lovgrunnlaget var ugyldig. Og lovgrunnlaget var ugyldig fordi det var i strid med Grunnloven.

God 17.mai!

Glærum, 9.mai – 2020.

Dordi Skuggevik

f. 4.mai – 1945.

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *