Norge v/statsminister Stoltenberg – nektet å ta imot døde norske soldater:

Vi har igjen på TV kunnet oppleve historien om det norske skijegerkompaniet som sloss på finsk side i Karelen i 1944. (TV-serien «Frontkjempere»). De 117 + som falt på Kaprolat- og Hasselman-høydene i Karelen, ble liggende ute for vind og vær, rovdyr og åtselfugler til for få år siden.

Professor Stein Ugelvik Larsen drev sammen med noen av sine studenter ved Universitetet i Bergen, et prosjekt med å finne og å identifisere levningene av disse soldatene fra Norge, som hadde meldt seg frivillig til kampene på Østfronten, men som falt under dramatiske omstendigheter på disse høydene i Karelen.

I et TV-program den gangen, ble lederen for krigsgravorganisasjonen i Baltikum, plassert i Riga, intervjuet. Han fortalte at Norge var det eneste landet som nektet å ta imot skrinene med de jordiske levningene som hans organisasjon hadde samlet opp, identifisert og lagt i skrin for hjemsendelse. Det eneste landet, sa han! Det var statsminister Jens Stoltenberg som nektet å samarbeide med dem. Hvorfor ble ikke dette nevnt nå i siste episode av «Frontkjempere» – som handlet mye om nettopp det som skjedde på Kaprolathøyden og Hasselmanhøyden? En sambygding av meg deltok i både Vinterkrigen og i den videre krigen i Øst-Finland – men kom hjem levende. En bedrift!

De norske soldatene må ha vært svært habile soldater. Jeg arbeider for tiden med en bok om min familie og Nasjonal Samling, og min far skriver hjem (1942) om at det er mye idrett og idrettskonkurranser i treningsleiren Sennheim i Elsass/Alsace, og at nordmennene vinner alle idrettskonkurranser. Min far ble heldigvis syk før han ble sendt til Østfronten, og kom hjem, men fikk samme straff som dem som overlevde Østfronten og kom hjem.

Forøvrig synes jeg det er underlig at NRK kjørte debattprogram om denne serien før den var ferdig sendt på TV. Underlig.

Glærum, 26.april – 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *