CD: JOHANNES – Nytt Påskeoratorium.

JOHANNES – «Kjærlighetens apostel» – Biskop av Efesos. – Et Påskeoratorium for vår tid.

Jeg tok med noen plater oppover fra plateslippet på Holmgårdfesivalen på Kirkenær 16. juli, og selger for komponisten:

200 kr.

Bare ring på døra hos meg.

Kontant eller Vipps.

Siste huset før badestranda på Glærum.

CD-er ble også levert kiosken i Nidarosdomen idag. De står forløpig på kontoret, men bare spør, om de ikke er utlagt.

Kan også bestilles hos komponisten: 200 kr + porto:

www.sundlisaeter.no

=========================

Hørte gjennom CD–en igjen på vei hjem fra Trondheim ikveld. Sterke saker! Dette er ingen bakgrunnsmusikk. Man må lytte konsentrert her! Og jeg er i alle fall helt utmattet etter å ha gjennomlevd igjen dette verket på 1 time og 20 minutter!

Verdi-sopranen Sigrid Bøe gestalter en Maria vi ikke har møtt før. Her går det virkelig kaldt ned over ryggen mens det menneskelige drama brettes ut, og stemmen vipper på kanten til – og ned i brysttonen på de mest dramatiske punktene. Dristig skrevet av komponisten, og en kraftprestasjon å synge. Maria ble slik jeg hadde håpet da jeg skrev teksten. Pluss!!! Sigrid på sitt aller beste!

Orkesteret et genialt satt sammen til et originalt og spennende instrumentalt landskap, og høres ut som dobbelt så stort som det er. En raffinert sammensetning og utnytting.

Musikerne i orkesteret er plukket fra Oslo-filharmonien og Kringkastingsorkesteret og solistene er tilknyttet operaene i Stockholm og Oslo. Organisten er italiensk: Francesco Buccino fra Puglia/Assisi. Orgelet er en integrert del av orkesteret.

Ellers leverer de to andre solistene, Erik Rosenius som Kristus og Øystein Skre som Johannes – og ikke minst – koret, sterke bidrag.

Erik er dyp bass, og Øystein er bass baryton. Det er slik en uvanlig sammensetning av solister her i dette oratoriet – ingen alt og ingen tenor blant solistene, men her er det de tre fra Golgata-scenen som har ordet, og både Erik og Øystein spiller ut et stort alvor med stor autoritet.

(Jeg ser ikke for meg at noen av disse jødiske mennene i Jesu flokk var tenorer, har jeg sagt til komponisten. Jeg mener ikke derved noe nedsettende om tenorer!)

Solør Oratoriekor, stiftet av komponisten, imponerer. De fremførte ifjor h-moll-messen i Hamar domkirke. Den beste fremføringen av den som min fetter Svein Øye og jeg har hørt, var vi enige om.

De er allerede igang med Bachs juleoratorium nå.

Da de begynte på JOHANNES, rapporterte komponisten «vill jubel».

Solør har mye å glede seg til når de har fått den habile og høyt utdannede Ole Karsten Sundlisæter bosatt i landsdelen: Tidenes beste organisteksamen i Norge, sa en av hans sensorer. Gjennom 3 års videreutdanning i Paris, tok han etter 2 år Frankrikes høyeste organisteksamen, Le Prix, og alle tre årene studerte han komposisjon, direksjon og var også sanger i Choeur Grégorien de Paris. Ingen kirkemusiker i Norge har hans bredde i utdannelsen. Solør kan virkelig prise seg lykkelige!

Til oratoriekonserten i Grue, kom folk helt fra Oslo,Trondheim og Tingvoll!

Librettoen ble kvalitetssikret av Pater Olav Müller. Denne teksten var nok det siste han leste før han døde. «Meget vakkert,» sa han, da jeg på hans ønske sang Kristi åpningssolo på «arbeidsmelodien» min for ham.

Glærum, 26.juli – 2023

Dordi Glærum Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *