Jomfrujakten i Tyrkia

Jomfruen står sterkt i Islam. Nå skal seksuell lavalder og tillatt alder for ekteskapsinngåelse i Tyrkia senkes til 12 år. For jentas far betyr det at han slipper strevet med å vokte hennes jomfrudom oppover tenårene, så hun ikke skal bli «damaged goods» som man sier i England, før hun kan overlates til en ektemann. For ektemannen betyr det at han kan være sikker på at bruden er jomfru når han gifter seg. For jenta betyr det traumer å måtte beligges av en mann før hun er fysisk og mentalt moden for det. Det betyr også at hun ikke får noen skolegang ut over barneskolen. Vingene klippes på alle måter før hun kan fly.

Da president Erdogans gemalinne stod frem i hijab etter valget av sin mann til president, visste vi hva som skulle komme: slutten på den sekulære staten i Tyrkia, slutten på Atatürks modernisering av landet. Etter Erdogans fremprovoserte «kupp» mot ham, slik at han skulle ha en unnskyldning for å begå sitt vel forberedte og grimme motkupp, besegler han nå sitt program med reislamisering av staten Tyrkia – med å stenge kvinnene inne i ekteskapet fra de er 12 år. En meget slem utvikling i et muslimsk land som vi trodde var blitt moderne.

Hvor er feministene som burde stå natt og dag utenfor Tyrkias ambassade og slå på sine kasseroller med sleivene sine?

Glærum, 19.aug.2016

Dordi Skuggevik

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *