Tyrkia, Nord-Kypros og Krim.

Hvorfor var verden så stille da Tyrkia, for ikke så mange år siden – gikk iland på Nord-Kypros, jaget grekerne ut av sine hjem og bort fra sin jord – og annekterte området? – Mens de (verden) kauket og kauker når Russland tar tilbake sitt gamle område Krim, som Krustsjov gav bort til Ukraina i fylla, for å please sin kone? På vårparten kjøper vi til og med «Kypros-poteter» som okkupantene fra Tyrkia har dyrket i grekernes jord, og spiser dem med den beste samvittighet. (Skam seg!)

Det forrige store raidet tyrkerne gjorde mot grekerne, visste jeg ikke noe om før jeg satt ved frokostbordet på et hotell på Mitilini /Lesvos tidlig på 80-tallet, hvor jeg delte bord med to søstre som hadde opplevd det. Tyrkerne jaget 25.000 grekere ut av den greske delen av Konstantinopel (tyrkisk: Istanbul). Grekerne måtte flykte i bare skjorta. Så gikk tyrkerne inn i det orthodoxe vatikanet og destruerte uerstattelige kunstgjenstander fra flere århundrer. Dette var i 1958, og jeg kan ikke huske at noen medier her formidlet nyheter om denne groteske vandalismen. Tyrkerne ser ut til å kunne tillate seg hva som helst, uten at vestlige media leer på et øyenbryn. Vi tåler mindre av russerne (Krim).

Tyrkerne kom fra det indre av Asia og tok hele Lille-Asia, dagens Tyrkia. Det førtyrkiske Lille-Asia var gresk, hovedsakelig. På busstur i 2012 – vestover kysten fra Antalia og til Smyrna (tyrkisk: Izmir), og tilbake til Antalia gjennom innlandet, kunne vi se ruiner fra den greske antikken, som tyrkerne idag gjør penger på å vise fram til turistene, og som de nesten tror at de selv har skapt! (Frekt!)

I år 33 flyktet apostelen Johannes med Jesu mor, Maria, og en del andre fra kretsen rundt Jesus, vestover Lille-Asia, og slo seg ned i røverhulene oppe i fjellet ved Efesos. Jeg tok taxi alene opp dit i 2012, og kunne se Marias hus og steinhylla som Johannes forrettet messen ved der oppe. Tidligere på dagen hadde jeg, sammen med gruppen, besøkt det som er igjen av Johanneskatedralen i Efesos. Den besøkte jeg også på 80-tallet. Johannes ble den første biskop i Efesos. Han var biskop til han fylte 90 år og døde. På slutten måtte de bære ham inn i kirken, og han holdt en kort men innholdsrik preken – den samme hver gang: Elsk hverandre! sa han.

Når en idag står ved apostelen Johannes’ grav i Johanneskatedralen i Efesos, så er det bare Johannes’ grav og gulvet igjen av Johanneskatedralen. Resten har tyrkerne fjernet. Steinene er transportert ned bakken, der er de brukt til å bygge en stor moské.

99,9% av Tyrkias befolkning er muslimer, men 50% er sekulære muslimer som helst vil forlate hele Islams verden, men som ikke kan det, uten å bli likvidert. De sekulære muslimene er velutdannet, de støtter moderniteten og demokratiet som reformatoren Atatürk siktet mot, og de bor ved kysten og i byene. Deres kvinner jobber utenfor hjemmet. De lar krøllene danse fritt uten hodeplagg, de har korte skjørt og store utringninger på sommerkjolene sine. Det er i innlandet Erdogan har sin støtte, blant den praktiserende muslimske befolkningen der kvinnene selv på sommerdager går i fotside, tjukke, maskuline vinterfrakker med innpakka hau. Det er de som gir Erdogan hans valgseire.

Tyrkia har vel 80 mill. innbyggere, pluss flere millioner fremmedarbeidere som etterhvert har dobbelt statsborgerskap – spredt utover EU, derav 4 mill. bare i Tyskland. Det er disse Erdogan nå vil ut og gjøre til sine trojanske hester og femtekolonister, mens han knebler opposisjonen som utgjør 50% av hans hjemlige befolkning. Erdogans utvikling av en totalitær islamsk stat i Tyrkia må stoppes, av hensyn til de 50% i landet som ikke vil dette, og derfor er det viktig at Tyskland og Nederland har satt foten ned for Erdogans indoktrinering av utenlandsboende tyrkere. Sverige har som vanlig opptrådt som godfjotter og sluppet inn Erdogans misjonærer.

Tyrkere er hyggelige folk, sånn på det personlig plan, de av dem som tilhører de 50% moderniserte «atatürkere». I Antalia var jeg på en flott klassisk piano-festival. Det var til og med piano på trikken! Jeg har flere CD-er derfra som jeg hygger meg med. Men får Erdogan og hans flokk gjennomslag, så blir det nok slutt på pianokonserter, og pianoene i Tyrkia blir nok brent. Islam er en stor kulturdødare der Islam oppnår totalitær statsmakt. Hva som driver denne trenden i Tyrkia, skulle jeg gjerne visst. Etter å ha lest vår ambassadør til Saudi Arabia, Carl Schiøtz Wibye sin bok «Terrorens rike», mistenker jeg at Saudi Arabia står bak. Lurer på hvor mye penger Erdogan har fått derfra…

Vi bør alle bekjempe Erdogan og hans ødeleggelse av moderniseringen av Tyrkia, for vår egen del, og for de 50% som vil lide – og som allerede lider, under hans tiltagende terrorvelde. Hvis noen er nazist i Europa idag, så er det Erdogan! Husk det! Han må kort og godt – bort!

Vi er mange som gjerne vil fortsette å dra til Lille-Asia og nyte det vidunderlige tyrkiske kjøkken, som er opprinnelsen til det italienske kjøkken – som igjen er opprinnelsen til det franske kjøkken. Vi vil gjerne dra omkring i Lille-Asia og studere våre greske røtter, selv om tyrkerne hevder det er deres røtter….Hva muslimene har, det har de stjålet, sa en fremtredende fransk musiker. Tyrkerne har stjålet grekernes kultur, historie og identitet i Lille-Asia. Det kunne vært greit, hvis de innrømte det. De tar i alle fall pr.dato vare på Antikkens  greske kulturarv, for de tjener penger på den. Men, hvis Erdogan og hans folk får bringe sine planer til fullbyrdelse, så blir nok denne greske kulturarven destruert – på samme måte som Palmyra ble destruert av Muhammeds horder i 687, og slik Muhammeds horder kom tilbake for å fullføre sitt verk i disse dager. Det tyrkiske folk må reddes fra Erdogan!

Glærum, 13.mars – 2017.

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *