De e sommar!

Litago – kua mi,

no vi spring i skog og li.

Gaukjen gjel og trasten søng.

Her e alt idag vi trøng:

Du ska nappe grøne strå.

E ska plukke bera blå.

Bekkjin soilla. Vinden tyt.

Ikkje no før mer vi syt.

Kua mi – Litago,

det e sommar, sommar no!

Diktet her er skrevet av «Tante Borg» – Ingeborg Solem f. Glærum (1880-1962) Det er litt stille på bloggen nå, for «det e sommar», som Tante Borg skriver. Tante Borg var lillesøster av min morfar, og hun skrev dikt hele livet. Pr. 1.august skal jeg levere et manus med diktene hennes til forlaget Licentia, som gav ut min bok «Reisens Rom – Indokina 2011» . Hos Licentia får en være sin egen redaktør, ikke sloss med en person som kommer inn fra sidelinjen uten kunnskap om det du skriver om.

Det er stille på bloggen også fordi jeg nå er i siste fase med korrektur, og neste uke skal Henning Sommerro og jeg gå over de 30 tonene vi har berget etter Tante Borg, før noteskriveren i Trondheim tar over finpussen. Boka er lovet ferdig til 1.nov. til dem som har kjøpt boka på forhånd, for å skaffe penger til trykkingen. Så: pr. 1.nov. vil vi ha «Perler fra pappkassen» ferdig. Tittelen vil bli: «Tante Borg: Hæmlengtfjor’n» – etter hennes store signaturdikt med samme tittel. Boka vil være tilsalgs på www.haugenbok.no og kan ellers bestilles i bokhandelen din. Den kan også kjøpes hos meg. Bak i boka vil det være en lomme med en CD hvor jeg leser dialektdiktene – som en dokumentasjon på en dialekt som nå er i sterk endring. Dessuten vil mange ha problem med å lese dialekten fra det trykte tekstbildet.

Mens siste runde korrektur på tekster og melodier foregår nå, blir det jo litt stille på bloggen. Dessuten dukker det opp ikke planlagte oppdrag: «Skriftstyraren» for Nordmøre mållag sin årlige julebok «Du mitt Nordmøre» ringte og ville ha en artikkel om Reformasjonen – på nynorsk. Det ble et spennende oppdrag. Jeg har aldri skrevet noe sammenfattende om Reformasjonen. 5-6 A4-sider kom ut av PC og printer med en PAFF! Lovord kom fra «skriftstyrar» og fra et par kompiser som fikk lese teksten: «Engasjerende om et vanskelig tema». «Det var en glimrende artikkel. Må bli en skikkelig perle i juleheftet». Så: Om du ikke har kjøpt «Du mitt Nordmøre før, så kan du gjøre det dette året! Om ikke for annet – så for å ta en leseprøve på min egensindige nynorsk!

Å skrive er veldig spennende. En vet aldri hva hjernen har redigert i hop før det dukker opp på det hvite papiret. – Jeg må skrive, for å vite hva jeg mener, var det en som sa en gang. Og sånn er det. Bare prøv!

GOD SOMMAR!

Glærum, 2.juli-2017.

Hilsen Dordi

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *