Fersk kvalbiff – sommerens lekkerbisken!

Etter å ha etterlyst fersk kvalbiff i nærbutikken en stund, kom den på plass i hylla, pent pakket  – to og to ferske biffer i vakuum, fra Lofoten. Mens Samvirkelaget fremdeles hadde fiskedisk, fikk vi det ferske kvalkjøttet fra Smøla, men ikke nå lenger. Hvorfor?

Et par ganger har kassadamen spurt forsiktig hvordan jeg tilbereder kvalbiffen, for de som har levd en stund, husker kvalbiffen fra den gangen den var ul etter lang reise i dårlig kjøling, og etter at den var kokt både vel og lenge – til både smak og tekstur var blitt ødelagt, for ikke å si: druknet i en brun saus.

Slik gjør du: Bruk helst en liten jerngryte. 1 ss meierismør og 1 ss rapsolje (for steking) bruses opp i gryta på skarp varme, dryss i grovmalt svartpepper, legg i den skyllede og tørkede biffen og dryss svartpepper oppå den. Løft den av og til så fettet kommer under, og vend den. La den steke 2-3 minutter på hver side. Når den svulmer litt opp og ser ferdigstekt ut, strør du salt på begge sider og legger den på tallerkenen. Slå fettet over. Natursmør og rapsolje danner ikke transfett ved steking, så dette er sunt fett, og kvalkjøttet er uten fett i seg selv. Serveres med nypoteter, lettkokte sommergrønnsaker eller en frisk salat. Potetene kan erstattes med et godt stykke brød som dyppes i fettet. Gressløk!

Salaten blir best hvis den vaskes godt, pakkes inn i et håndkle og får ligge litt i kjøleskapet før bruk. Salaten kan holde seg sprø i flere dager når den pakkes slik. Klar til bruk! Når som helst!

Dressing: God olivenolje, friskpresset sitronsaft, litt honning, salt og pepper. Bland dressingen i salatbollen, legg salaten oppå, men snu ikke salaten i dressingen før rett før den skal inntas. (Fransk opplegg!)

En fransk gjest fikk kvalbiff ved mitt bord. Han sa: – Det var så godt! Men si ikke til mor mi at jeg har spist kval!

Buon appetit!

Glærum, august-2017

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *