Det drar seg til i Spania – Catalonia:

Det er stille før stormen i Catalonia-konflikten. I morgen skal provinsparlamentet i Catalonia innsette en ny provins-president. Eneste kandidat er Puigdemont som sitter i frivillig eksil i Brüssel. Grunnlovstribunalet har sagt at han kan ikke innsettes, hvis han ikke er tilstede. Men, kommer han inn på spansk territorium, vil han bli arrestert, sier den taleføre kvinnen,  visestatsminister Sra.de Santamaria. Som om ikke dette var nok, er det 50-årsdagen til Kongen av Spania imorgen. Det kan bli en spennende og historisk dag for alle parter i Europa.

Spanskekongen er en stor kapasitet: Han ble først utdannet jurist i Madrid, deretter innen økonomi-vitenskap samme sted. Så tok han en Master i Georgetown i USA innen internasjonale relasjoner og utenrikstjeneste-kunnskap. Han snakker et utmerket engelsk, hørte vi i Davos. Kong Felipe VI er dertil en meget seriøs, kultivert og vennlig person, ja – direkte elskelig når vi ser ham sammen med familien. Når han så fremstår med sine nesten 2 meter på strømpelesten, må alle land i verden misunne Spania er så dyktig topp-representant, som i tillegg er konge – og dermed gir sitt land en kontinuitet mens politikerne kommer og går. Han har dessuten skaffet landet en dronning som var journalist, da han traff henne. Det betyr at han har en velutdannet makker som er utdannet innen politisk analyse og skriftlig uttrykk. Hun kom fra Oviedo – hovedstaden i Asturias, Spanias hovedstad de facto, mens Spania i 800 år var okkupert av Islam. Det er derfor han også er prins av Asturias, fordi det var derfra frigjøringen av Spania kom i 1492. At hans brud kom derfra var selvfølgelig svært stort i spanske hjerter. At kongeparet er et særdeles flott og vakkert par skal vi ikke holde imot dem, når de dessuten fremstår med seriøsitet, solide kunnskaper, vennlighet og kultur. Spania er bent frem heldig som har dette lederparet – så hvorfor Catalonia vil løsrive seg og få en tilfeldig politiker inn som president for en løsrevet provins, det kan en lure på. Det er faktisk en særdeles dårlig idé i dagens situasjon i Europa. Rent ut sagt: Flygenfelteri! Men som en tungvekter i spansk politikk sa det i forgårs: «Vi kan ikke ofre et helt folk for én mann!» (Puigdemont).    Morgendagen blir svært spennende – for å si det forsiktig. Her på Canariøyene flagges det fra private vinduer med spanske flagg – i langt større omfang enn normalt. De har tydeligvis ikke tenkt å løsrive seg fra sin toppkvalifiserte konge!

Las Palmas 29.januar – 2018

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *