Kreativ historieskriving om samer m.fl.:

Den som ikke forstod igår at jeg bedrev «kreativ historieskriving» om samer i Las Palmas og i Trollheimen, de bør gjøres oppmerksom på at dette er blitt en meget populær litterær sjanger. Man skriver om historiske personer, i historiske rammer. Noe er historiske fakta, noe er ren skrøning – og så settes dette sammen. Jeg liker ikke denne sjangeren, men igår foretok jeg mitt første forsøk på å skrive innen denne sjangeren, og det var ganske morsomt egentlig – å skrive det, og det endte opp som et litt originalt verbal-revy-aktig innlegg i debatten som har løftet seg om etniske nordmenn er urfolket i Norge, eller om det er samene som er urfolket.

Da prof. emeritus Ole Jørgen Benedictow gikk ut i VG 12.januar mot same-forskerne på NTNU – Dragvoll, anklaget han dem egentlig for kreativ historieskriving – at de er uten fundament i seriøs akademisk forskning. Han anklaget ILO-konvensjonen for det samme – altså: løgnaktig fremstilling av historiske fakta. I Catalonia-konflikten grep den eldre skuespilleren og iscenesetteren Albert Boadella til samme grep – i El Païs 17.januar.

Etterhvert som jeg skrev mitt forsøk på kreativ historiefremstilling, så jeg jo at jeg fikk sagt mange faktiske sannheter – selv om det stod innbakt i en litt morsom – håper jeg, innfatning. Innlegget kan derfor betraktes som mitt litterær-kunstneriske svar til Sverre Hatle på www.trollheimsporten.no

Las Palmas 29.januar – 2018

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *