Bokomtale: FORFULGT – Den globale krigen mot kristne. Rapporter fra fronten.

 

Av John L. Allen Jr. Oversatt av Ståle J. Kristiansen. St.Olav forlag, Oslo – 2016

Siden en tid har planen vært å få tak i denne boka. I den lekre, nye bokhandelen i den nye St.Olav Domkirke i Trondheim – der får jeg tak i den. Min pensjonerte professor i fransk litteratur, som egentlig er magister i idéhistorie, betjener bokhandelen tirsdager og torsdager 10 – 16. (Han sørget selvfølgelig for at det ble flere bøker med hjem.) Boka kan også bestilles fra St.Olav bokhandel i Oslo.

100 kristne drepes hver time – i snitt, i vår verden idag. Visste du at det var så fælt og farlig å være kristen idag? Forfatteren benevner det som foregår for en global krig mot kristne. Historiene er så sterke at boka må legges bort i perioder. Ikke bare land hvor kristne lever i små minoriteter, er farlig for kristne, men det er svært farlig å leve i land med nesten 100 % kristne – der kriminalitet og borgerkrig har tatt over, som f.eks. Congo, Columbia og Mexico. Vi glemmer også, i vår del av verden, at de fleste kristne bor sør for Ekvator i dag, utenfor Vesten. Det store grøsset er å se at så mange, så lett – dreper andre mennesker, på de mest forferdelige og oppfinnsomme måter.

Visste du at radikaliserte hinduer dreper mange kristne i India? At radikaliserte buddhister ikke bare dreper muslimer i Burma, men også kristne? Våre media i Norge har fortalt oss om de muslimske  Rohingaene/Bengalerne, men de har ikke sagt noe om massakreringen også av kristne i Burma. Hvorfor har de ikke gjort det? Også i Laos drepes kristne av radikaliserte buddhister. Farligst er det for kristne i det kommunistiske diktaturet i Nord-Korea. På en liste med 25 av de farligste landene, kommer Kina på 21.plass, Afganistan nr.2, Saudi-Arabia nr.3. Arameernes byer i østre Tyrkia er tømt. Det var de som enda talte Jesu språk – arameisk. Han skriver om det store eksodus av kristne i Midt-Østen. Hvis opprørerne i Syria vinner og Assad faller, da vil siste rest av kristne forlate Syria, for opprørerne er svært aggressive muslimer. Amerikanerne hjelper altså opprørerne med å tømme Syria for kristne. Vet folk i USA det? Hvorfor har ikke norske media fortalt oss det? Da amerikanerne gikk inn i Irak i 1991, var det 1,4 mill. kristne i Irak. I 2010 hadde tallet minket til 700.000, idag er det 450.000 igjen, noen sier 200.000. Kirken i Irak som det har tatt 2000 år å bygge opp, er blitt omtrent utradert på 20 år. Amerikanerne bør spørre seg – hvorfor?

I Vesten kles Kristendommen av befolkningene ved hjelp av regler og lovvedtak i lovgivende forsamlinger. Vi kan bare tenke på den polske legen i Telemark som utdannet seg for å redde liv, og som nekter å ta liv, og så ble oppsagt. Likekjønnede ekteskap påtvinges kirkene ved lov.

Svært mange massakrer skjer i regi av gamle kulturkretsers gamle kirkesamfunn som blir utsatt for misjon fra amerikanske «herlighetskirker» og Pinsekirker – som alle kommer med store pengesekker i bagasjen og overkjører den gamle kirken som kanskje har eksistert i 1000 – 2000 år. Norske misjonærer misjonerer også på kristne, fortrinnsvis katolikker, som norsk indremisjon har et problematisk forhold til, og som derfor skal «omvendes». Forfatteren er svært forsiktig med å identifisere disse inntrengerne. Videre er han også svært forsiktig med å si noe negativt om overgrep fra Islam på kristne. Men, han viser også hvordan Kristendommen kan radikaliseres.

Til slutt tar han for seg mange myter, og han tar for seg overgripernes motiver og ofrenes motiver for å oppholde seg der de treffer sine drapsmenn. «Martyrenes blod er kirkens sæd» er det blitt sagt. Han tar til slutt for seg dette gamle utsagnet og viser at det faktisk holder stikk: Der forfølgelsene er som verst, der vokser kirken mest. 70 mill. kristne har dødd som martyrer siden kristendommens begynnelse, 45 mill. av disse har lidd martyrdøden i det 20. århundre. Den største konsentrasjonen ble drept i Sovjetunionen: 25 mill. Ytterligere 8 mill. i Ukraina.

Til slutt skriver han: Kristne gjør rett i å se dagens forfølgelser som en kosmisk kamp mellom det gode og det onde, mellom Gud og Satan. Den globale krigen mot kristne er den mest uhyggelige historien om brudd på menneskerettighetene i vår tid, men alle kritikere av Kristendommen er ikke dermed ansvarlige.

Vi skal huske på at 2/3 av verdens 2,2 milliarder kristne idag bor utenfor «Vesten». Om noen år vil ¾ av verdens kristne bo utenfor Vesten. Vi får derfor innblikk i forhold i andre deler av verden som vi ikke har kjent til.

Det skal sies at forfatteren er svært nøytral i det han skriver, men faktaene kommer jo frem. Han er en amerikansk forfatter og journalist med lang fartstid både i USA og som «vatikanist» – spesialist på Vatikanet, stasjonert flere år i Roma, korrespondent for CNN, Boston Globe og andre media.

«Alle» bør lese denne boken. Den gir uventede nye opplysninger og et litt annet bilde av vår verden idag. Den er oversiktlig ordnet i ryddige avsnitt. Men, den norske oversettelsen burde vært bedre vasket.

Glærum, Vårjevndøgn – 2018.

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *