9.mai – 73 år etter.

Det er 9.mai – 73 år etter 1945, og jeg går og kaster mine årlige 40 kg kunstgjødsel ut over  hagen min. Tankene kommer og går, mens jeg sprer frauet her ute på Gleresnessa…

For 73 år siden, på onsdag den 9.mai 1945, ble gardmannen på flere hovedgarder her på Nordmøre arrestert og satt i konsentrasjonsleir i Kristiansund. Det samme hendte selvfølgelig over hele landet. Listene over hvem som skulle arresteres, var blitt ferdigstilt i London, etter innrapportering fra lokale kjentfolk hjemme i Norge. Gardmennene måtte bare sele av merra og la åkerrulla stå, midt i prepareringen av kornåkrene. Gammel-lensmann Halse her i Surnadal ble satt i sin egen kasjott. Så ble han og de andre transportert til brakkene i Nerlandsdalen i Kristiansund. Der delte far min rom med gammel-lensmannen og gardmannen på Røkkum. De uprofesjonelle amatørene som ble hyret på som fangevoktere, foretok seg litt av hvert for å forsterke fornedringen av disse fangene som ble straffet uten enda å ha vært dømt for noe. Far kom hjem til jul, svært utmagret. Magen hans ble aldri mer den samme. Den høygravide kona på Røkkum tok dampen utover med mat til mannen sin, men om han fikk spise den, det vet jeg ikke. Hvis han hadde fått det, så hadde vel far – som var romkameraten hans, ikke vært så utmagret da han kom hjem til jul. For – da jula kom, ville fangevokterne hjem, og fangene fikk reise hjem med dampen innover fjordene.

Samtidig med at gardmennene på disse største gardene på Nordmøre ble arrestert, gikk anslagsvis nærmere 400 tyske soldater rundt i Surnadal med skarpladde våpen. Det gikk ikke så fort å skipe 3-400.000 velutstyrte tyske soldater ut fra Norge og hjem til Tyskland. De hadde gått her i landet og representert påfyll ved Murmansk-fronten. Min fetter, Olav Mogstad, møller på Røv, skrev i en stil som familien enda har, at da de deltok i 17.mai-toget fra Ranes kirke til Skei i 1945, så satt det fullt av tyske soldater på veikantene og så på 17.mai-toget.

Da arrestasjonen av far foregikk, var jeg 5 dager gammel, og lå i spedbarnskurven oppe på Nystuloftet i Oppigard Glærum. Mor lå i barselseng. Barselpleiersken, Gudrun Sylte, kom opp på loftet, pekte ned i kurven og sa: «Dæm ha tikje de’ å, vesst du ikkje ha haft ta der

Storebror på 13 blir sagt å ha ligget oppe i et vindu i 2.etasje med nylensmannen på kornet, og dersom de hadde lagt hånd på far, så ville han ha skutt. Min yngre bror bestrider dette, og sier at Sivert hadde vært på leting etter børsa. Flere andre har sagt at Sivert hadde dem i siktet. Sivert måtte i alle fall, 13 år gammel, ta ansvaret for en gard midt i våronna, en mor i barselseng og 3 mindre søsken. Da blir man fort voksen. Da far kom hjem til jul med dampen, var kaia som vanlig full av folk, og Sivert stod helt fremst, så far skulle kunne se ham fra båten. – Jeg gjemte meg bakerst, forteller min yngste bror i dag. – Du var bare 9 år, sier jeg. Sivert var 13. Det er en stor forskjell i den alderen.

17.mai 1940 gikk far ut som vanlig og heiste flagget og tømte geværmagasinet i en salutt for Fedrelandet. Naboen kom løpende og ropte: – Vet du ikke at det bor tyske soldater inne i Bekketun?! Jo, det visste far veldig godt, sa han, og ganske straks kom det en tysk soldat med gevær oppover veien. Naboen stod oppe i løa si og gytta og lurte på hvordan dette skulle gå.  Den tyske soldaten presenterte gevær, slo hælene sammen og spurte: – Hva foregår her? Far forklarte at det var Norges nasjonaldag og at han på den dagen alltid heiste flagget og tømte geværmagasinet i en salutt for Fedrelandet. Soldaten slo hælene sammen, presenterte gevær, hilste og gikk, til naboens store forundring.

9.mai – 1945 stod naboen igjen oppe i løa og gytta da far ble arrestert. Etter krigen var far den stygge fanten som hadde vært medlem i Nasjonal Samling, og naboen ble krigshelt helt uten å ha gjort noen ting. Det var mange som hoppet ned fra gjerdet og ble krigshelter den 9.mai 1945. Bror til naboen var med i bilen da de kom for å ta far, men han hukte seg sammen i bilen for å gjøre seg usynlig, og kom ikke ut. 9-åringen så imidlertid mannen som ikke kom ut av bilen, hoppet opp på stigbrettet – men identifiserte ham først nærmere 70 år senere. Kanskje skal vi ha forståelse for at han ikke greide å være med på å arrestere mannen til sin kusine som lå på loftet med en nyføding.

Far trakk senere bolten ut på flaggstanga. Stanga gikk i bakken og knakk. Ny flaggstang er senere aldri blitt satt opp igjen, for etterkrigsoppgjøret ble for voldsomt. Men det er en annen historie.

Det som slår meg, mens jeg går og frauer hagen min er – at jeg, som har levd så lenge med dette, og som har undervist historie i mange år i skolen, og som har 6-7 heldagseksamener i historie fra universitetet, jeg har ikke før idag – klart å se hele bildet i området her: De arresterte gardbrukerne på hovedgardene fordi de hadde vært medlemmer i Nasjonal Samling på idealistisk basis – mens 400 fullt bevæpnete tyske soldater gikk rundt her i Surnadal til ganske langt ut på sommeren/høsten 1945. En svært merkelig situasjon. Men det merkeligste er – at jeg ikke har sett hele tegningen før idag – 73 år etter…!

Glærum 9.mai – 2018.

Dordi Skuggevik

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *