«Persona non grata» i Rindal pensjonistlag.

Jeg ble bedt om å snakke om – og lese fra, boka «Tante Borg – Hæmlengtfjor’n» i Rindal pensjonistlag 4.oktober. Men i går kom det «attrabø»  – jeg var ikke lenger velkommen, på grunn av mine harde utfall mot at Rindal forlater Møre og Romsdal fylke for å gå inn i Stor-Trøndelag.

At folk i de grader blander kortene, blander saker og blander sak og person – det har jeg aldri opplevd før, og neste gang jeg fyller år, blir jeg 74.

Hvorfor – har jeg ytret meg i så sterke ordelag om dette at Rindal forsvinner inn i Stor-Trøndelag? Årsaken til det er selvfølgelig at jeg bærer på en stor sorg fordi Rindal forlater oss i Møre og Romsdal, vender ryggen til oss på Nordmøre. De to årene jeg var vikarierende rektor ved Rindal barne- og ungdomsskole, lærte jeg Rindal og rindalingene godt å kjenne. Jeg har aldri trivdes så godt på noe arbeidssted, og jeg har aldri trivdes så godt med noe arbeid – som disse to årene i Rindal. Derfor har jeg en ekstra stor sorg over at Rindal vender oss på Nordmøre ryggen, især oss i Surnadal, ettersom vi lever i det samme dalføret.

Onsdag kjørte jeg to ganger gjennom Rindal – til og fra Trondheim, og to dager senere – i går, kjørte jeg to ganger gjennom Halsa, til og fra Averøya. Jeg kommer ikke til å orke å kjøre gjennom disse to kommunene oftere, fordi jeg blir så truffet av tragedien med at disse to kommunene, sammen med Eide – har begynt fragmenteringen av Nordmøre, noe som angår på det dypeste – vår identitet som nordmøringer.

Jeg tror ikke det er noe reelt flertall hverken i Halsa eller i Rindal for å forlate Møre og Romsdal og å gå inn i Stor-Trøndelag. Ordfører Ola Heggem har kjørt et så hardhendt og rått løp for å få til fylkesflytting, at jeg mistenker ham for å kjøre løpet på personlig basis – nemlig å komme seg på Stortinget etter fylkesflyttingen. Her i Møre og Romsdal er denne veien blokkert for ham av Jenny Klinge, mens han i Trøndelag vil kunne ha sjansen til det. Mange i Rindal ser selvfølgelig dette, og ser også verdien i at kommunen kanskje vil få en fra kommunen på Stortinget.

Ingeborg Solem f. Glærum – «Tante Borg» skrev ned mange humoristiske stubber som ble fortalt i Surnadal om personer fra Rindal. Alle nabobygder har den slags historier og stubber om hverandre som verserer blant folk, og som med humor og ikke minst – stor kjærlighet, fortelles for å lyse opp livet med litt humor. Rindal har sikkert en mengde slike historier om surn’dalinger også, men ingen har skrevet dem ned, kanskje. Vel-vel, rindalingene får dømme selv. De kan lese stubbene uten at jeg kommer oppover og leser dem høyt for dem. Det klarer en av pensjonistlagets medlemmer utmerket selv den 4.oktober. Godt møte!

Glærum, 8.sept. – 2018.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *