Stalins holocaust på samene.

På et av alle TV-programmene omkring Samefolkets dag 6.februar, fikk jeg for første gang kjennskap til Stalins holocaust på samene som bodde i nordvestre Sovjet.

Stalin kom opp der i 1937. Han hadde planer om å bygge ut sovjetiske militæranlegg i området. Her oppdaget han at de samiske nomadene migrerte fritt over grensene til nasjonalstatene nordvest ved havet. Det skulle han ikke ha noe av. Soldater fra Stalins Røde hær hentet ut familiefaren i samefamiliene og familiene så dem aldri igjen. Senere fant man dem i en massegrav nede ved Leningrad. Alle drept med nakkeskudd.

Dette var nytt for meg som har levd helt siden 1945, og som har jobbet som lærer i skolen. Ingen skolebøker har nevnt dette.

Ellers kjenner vi alle til at disse nomadene ble satt til å bo i Stalins boligblokker i nordvestre Sovjetunionen, der de fleste av dem gikk til grunne på grunn av en for dem – ukjent livsform, der alkoholen ødela både individer og familier etterhvert.

Stalin skal ha destruert ti kulturkretser som forsvant for ettertiden, men jeg forstår ikke hvorfor Stalin har sluppet så billig unna dette hans grusomme holocaust på samene.

Glærum, 13.februar – 2019.

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *