Fregattulykken: Patetiske erstatningskrav fra regjeringen.

Før sjøforklaringen har funnet sted, rasler Norges regjering med erstatningskrav overfor både dem som bygget fregatten og overfor tankskipets rederi, når selv de mest tungnemme blant oss forstår at det var ansvarshavende på broen av fregatten som sitter med ansvaret for skipskollisjonen.

Spørsmålene regjeringen bør stille er:

  • Hadde rormannen på fregatten god nok opplæring?
  • Fikk rormannen den informasjonen han fortløpende skulle ha fått?
  • Var det forstyrrende for dem på broen at øverstkommanderende for NATO-øvelsen var på broen?

 

  • Vi vet at broen på fregatten fikk nok varsler til å skulle ha reagert adekvat og effektivt, slik at kollisjonen kunne ha vært unngått. Hvorfor gjorde de ikke det?

 

  • Vi vet at tankskipet slo full fart bakover og tørnet styrbord, slik alle som får lov til å stå til rors på en båt, vet skal skje når kollisjonsrisiko oppstår.

 

  • Hvorfor slo ikke fregatten av på farten?

 

  • Hvorfor tørnet den babord i stedet for styrbord som regelen sier?

 

  • Var de redd for å gå på grunn hvis de tørnet styrbord? Det var jo ingen grunn for det, fordi et fullastet tankskip stikker dypt i sjøen, mens denne fregatten stakk ikke dypt. Derfor skulle det ha gått greit om de hadde fulgt praksis – og tørnet styrbord.

 

  • Og hvorfor holdt fregatten så høy fart forbi Stureterminalen, når de meget godt visste at herfra kommer det ut fullastede oljetankskip?

 

Det er dessuten ikke noe problem å se hvilke lys som er på land og de som er på båter under fart, fordi på broen har man veldig gode kikkerter, sier folk med erfaring fra å stå til rors.

Nei, regjeringen i Norge bør avholde seg fra å dumme seg ut med å saksøke båtbyggeri og oljetankerens rederi, for all skyld ligger på den som hadde kommandoen på broen på fregatten. Var ansvarshavende på broen for opptatt med å snakke med den amerikanske admiralen?

Det er tidens trend nå – å overse individets ansvar. Ansvaret blir nå fordelt kollektivt, og individet blir ikke stilt til rette for sitt ansvar hvis ikke vedkommende blir meldt til politiet. Hvis f.eks. en lege setter feil sprøyte i et barn, så er det «Helse Midt, Sør, Øst» o.s.v. som har ansvaret – ikke legen, hvis han ikke blir politianmeldt.

Dette gjør noe med rettsoppfatningen i Folket med stor F. Vi har dessverre sett denne kollektiviseringen av skyld i flere saker nå, og folk er blitt dømt uten bevis. Alle vet at det var legen som hadde skylden for å tildele leppekremen til langrennsløperen, men hun fikk straffen. Vi vet at ingen som ble satt i fengsel for Orderud-drapene beviselig hadde begått drapene. Det er skjebnesvangert at det i Norge idag rokkes ved rettsfølelsen i folket. Og Folket – med stor F, vet at det var den som hadde kommandoen på broen på fregatten som sitter med ansvaret for kollisjonen, og da bør ikke regjerningen holde på med å rette baker for smed! De må slutte med dette tullebokkeriet sitt!

Glærum, 21.februar – 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *