Pavens tale 1.mai.

Idag igjen kunne man ved hjelp av våre nye tiders mirakel – Internet, være til stede på Pavens enkle og intime morgenmesse kl. 7 – i Santa Marta-kapellet i Vatikanet via www.vatcan.va

Mai er Marias måned, og 1.mai har vært en Maria-fest, men idag var det kommet en ny statue i kapellet, av tømmermannen Josef – med sine redskaper: hammeren i høyre hånd og vinkelen i venstre. – Et sterkt ikon, sa Paven. Et ikon er et konsentrasjonsobjekt, sa pater Olav Müller. Det skal hjelpe oss til å konsentrere oss om det vi skal tenke på, sa han. Så idag skulle vi tenke på arbeideren Josef.

Paven tok utgangspunkt i 1.lesning – som handlet om Skapelsen – at Gud skaper mennesket i sitt billede. Han sa at arbeideren i sitt arbeid og i sin kreativitet viderefører Guds skaperverk, og at arbeidet og arbeideren derfor skal respekteres og ytes rettferdighet. Han tok også opp tvangsarbeidet – der det grimmeste eksempelet er overføringen av folk fra Afrika til hans eget kontinent – Amerika, der afrikanerne ble gjort til slaver, fratatt alle sine humane rettigheter og all respekt. Han viste til at også idag eksisterer slavearbeidet.

I nattverdsliturgien som følger prekenen, er også arbeidets betydning lagt inn i kanskje de to vakreste linjene i hele nattverdsliturgien. Når presten presenterer brødet ved alteret, sier han:

Brødet, denne frukt av jorden og av menneskers arbeid.

Og:

Vinen, denne frukt av jorden og av menneskers arbeid.

Glærum, 1.mai – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *