Skriftlig palatalisering.

Både på Trollheimsporten og idag (3.7.20) i Driva, har jeg nå sett en merkelig form for skriftlig palatalisering.

Nanna Ranes skriver idag i Driva: Vinnavollja, kveillj. Begge disse ordene står i  sitater fra Hyldbakk og bør skrives slik han skrev dem – og det var definitivt ikke slik! (Og: skriver HH ælven – med æ? Tror ikke det.)

Jeg har aldri sett skriftlig palatalisering skrevet slik noe sted annet enn på Trollheimsporten og nå i Driva. Det ser ut som en lokal variant – påfunnet og praktisert av en eller kanskje to personer. Redaktørene lar det passere. Det synes jeg ikke de skal, for det er ingen som sier kaillj og baillj – de sier kaill og baill! Slik skrives også skriftlig palatalisering i trøndersk og nordmørsk i alle dialekttekster av klassisk merke.

Jeg vil anbefale redaktørene i disse to lokale media å få avsluttet denne uheldige skrivemåten før uvesenet sprer seg.

Glærum, 3.juli – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *