Maria Himmelfartsdag idag: 15.august.

Trollheimsporten opplyser idag at det er «Marimesse» på kalenderen.Det er for så vidt flere Marimesser i årets løp, men 15. august er den store Maria-dagen: Maria Himmelfart. Da er det veldig med folk og stimmel og ankomst av pilgrimsgrupper rundt de store Maria-kirkene i den kristne verden: Notre Dame de Paris, Notre Dame de Chartres, Notre Dame de Rouen, Santa Maria Maggiore i Roma etc. Også ved Vår frue kirke i Trondheim var det store festligheter før Reformasjonen. Det må de gjerne ta opp igjen, for Maria er verdt å æres – for hun sa ja til å la Gud gå gjennom seg og inn i verden.


I Chezny Kromlov (tror jeg byen heter) sør i Tsjekkia, så jeg i 1994 en altertavle som fremstiller Maria Himmelfart. Maria sees forfra – men ligger bakoverbøyd og svever oppover i bildet. Over henne ligger Faderen og Sønnen svevende på hver sin sky og holder en krone mellom seg. Vi kan se at Maria i sin ascencion (oppstigelse) vil komme til å stige oppover slik at hodet vil bli plassert inn i kronen. Dagen heter også Marias kroningsdag i Himmelen. I Il Duomo i Siena ser vi i Mariakapellet den kronede Maria med den kronede Jesus på armen. Nidaros domkor holdt konsert der i 2002, mens jeg enda hadde den glede å synge i det koret.


Det er en enkel symbolikk i disse Maria-bildene: Det er mennesket som i sin kultiveringsprosess som menneske, ascenderer = stiger opp – mot det bildet av oss som Gud har sett for seg som vår bestemmelse – etter hans plan. Derfor er denne dagen så voldsomt stor i den del av den kristne verden som ikke har tapt idéen bak den.

 
Glærum, 15.august 2020 – Maria Himmelfartsdag.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *