Biskop Erik Varden – om kroppen:

Ja, jeg maser jo om den nye biskopen i Trondheim, Erik Varden. Hans preken idag handlet om Kroppen. Ja, om Kroppen! Du kan høre prekenen på www.katolsk.no – trykk på messen for 2.påskedag, Trondheim.

Jeg husket plutselig at Pave Johannes Paul II la igjen etter seg et stort arbeid om «Kroppens teologi»: «Kroppen, det femte evangelium». Jeg prøvde å Google det, for Sankt Johannes Paul var også en gudbenådet professor i filosofi i Kraków.

Opp kom Google med en artikkel som står på hjemmesiden til «Norges unge katolikker». Jeg trodde en stund at artikkelen var skrevet av biskop Erik Varden, for stilen hadde samme klarhet og stringens, men den var skrevet av Erik Andvik, født i Seattle, men norsk, 1.amanuensis ved Universitetet i Bergen med fagområde han utøver ved «Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier» UiB. Doktorgrad fra Oregon universitet. Han uttrykker seg på en måte som forteller at han må være katolikk.

Alle klasser i Ungdomsskolen bør få avspilt biskopens preken om Kroppen, og etterpå lese Erik Andviks artikkel. De unge vil slik få en langt bedre innføring i det å forstå sin kropp, og ikke minst: forstå sin kropp i forhold til seksualitet og seksualakten. Der kommer både klasselæreren, skolesykepleieren og skolelegen til kort med sin anatomi og «vi-er-alle-like-evangelium». Ingen av oss har samme nesen, og ingen av oss har noe annet som ligner det andre har heller.

Biskopens preken kunne egne seg som grunnlag for en oppgave til avgangseksamen for det som i gamle dager het gymnaset.

Forøvrig vil jeg gratulere de ungdommene som får være altertjenere for biskop Erik Varden. De har i ham en stor lærer som vil gi dem et dannelses-«input» av stor betydning hver gang de stiller opp som ministranter ved hans alter. Disse hans disipler vil vi komme til å legge merke til.

Glærum, 2.Påskedag – 2021.

Dordi Skuggevik

(Teksten er utlagt på min Facebookside m/foto.)

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *