Pedofilitragedien i Frankrike:

Først på 1990-tallet, da den katolske kirken i USA fikk sin pedofili-sak, dro kirkelederne til Pave Johannes Paul II i Roma og klaget sin nød og sitt sjokk og sin bestyrtelse. Pave Johannes Paul II sa: «Saken er enkel. Meld dem til politiet!»

Da denne paven lå på sitt siste, var det han som ble hans etterfølger som hadde hånd om alt som foregikk, kunne vi se på CNN. Og da Pave Johannes Paul II døde, var alt forberedt for en stor offensiv mot pedofiliplagen i den katolske kirken, og han som ble etterfølgeren – Pave Benedict, satte hele apparatet i sving straks den gamle paven var død.

Nå er opptellingen av pedofilisaker i den katolske kirken i Frankrike ferdig og lagt fram, og tallene er uhyrlige. Deler vi antall saker på de 70 årene som er undersøkt, og ser dem i forhold til en befolkning i Frankrike som teller rundt 50 millioner, er likevel tallene høye.

I 1996 var jeg på besøk hos biskop Robert J. Rose i Michigan. Hans mor var født Glerum, og han kom som ‘roothunter’ hit til Glærum i 1983. Han fortalte hvordan oppvasken rundt pedofilisakene i hans bispedømme hadde vært. Erstatningssakene hadde jo omtrent ruinert den katolske kirken i USA, og så var det hvordan kirken rent menneskelig skulle håndtere offeret og overgriperen. Begge parter var helt fra seg over det som hadde foregått, fortalte han. I hans bispedømme hadde de håndtert 30 saker, bare et par kom så langt som til domstolen og ble dømt. – Han gikk ikke lenger ut på restaurant med romerkragen på seg. Han kom i sportsutstyr. Å bli gjenkjent som områdets biskop med en dame på restaurant ville, etter det som hadde foregått, blitt helt umulig.

Den katolske kirken var listet på 5.plass i en statistikk over pedofilisaker – som jeg så i det tyske månedsmagasinet som kommer ut på Canariøyene. På 1.plass kom legmannsbevegelsene i de lavkirkelige organisasjonene. På 2.plass kom tilfellene innen hjemmets fire vegger – og jeg husker ikke lenger hvem som stod på 3. og 4. plass. Men – Den katolske kirke stod på 5.plass. Det husker jeg.

Det som sjokkerer oss alle, er omfanget av pedofile overgrep i alle miljøer. De pedofile går selvfølgelig dit barna er: – barnehjem, skoler, internater, fritidsaktiviteter… og gjør vi, og har vi gjort – det som pave Johannes Paul II sa? Har vi meldt dem til politiet?

Helt feilaktig skriver pressen om at det er sølibatet i den katolske kirken som skaper pedofili. Men man BLIR ikke pedofil av å leve ugift – av å leve i sølibat. Man ER pedofil. Men, mange pedofile har trodd at de kunne bli prester og leve i sølibat – og dermed slippe unna sin pedofili. Slik fungerer det ikke.

Det ser på statistikken ut som at det er menn vi snakker om, og at pedofilien glir over i homoseksuell praksis hos de fleste. De går etter gutter.

Det som overrasker, er at disse mennene det er snakk om, ikke klarer å styre seg. Over-jeg-et klarer ikke å holde styr på praksis. Det er som om det har falt ned en klaff i hodet på dem. Hjerneskade? Hormonforstyrrelser?

Vi kommer tilbake til Pave Johannes Paul II: Meld dem til politiet!

Glærum, 7.oktober – 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *