Gamle bekjentskaper dukker atter opp – på Facebook:

DETTE ER EGENTLIG ET FB-brev til Jon Arne Mogstad. Men alle kan lese det:

Da dukket det opp en estlender på FB, som var her i huset en uke i nyttårsleitet da vi gikk over i 1994. Traff ham igjen om sommeren i Estland, og siden ikke. Men plutselig dukket han opp fra fortiden idag på FB.

Han ble med hit med Jaan-Eik Tulve og Jean Pascal Ollivry, som skulle være med meg ut til Nordens hus på Færøyene og kjøre et gregoriansk kurs. Jaan-Eiks kone Helena, var også med. Jeg husker de bakte estisk «kringel» og griset til hele kjøkkenet. Men: Den var veldig god!

Nyttårsdag kjørte vi avgårde i storm og mørke til Kristiansund og var kirkekor på galleriet hos Pater Olav, så videre over Atlanterhavsvegen til Completorium med augustinerne i Molde og hjem igjen i mørket.

Fra Krifast var det vidunderlig vær og rosablått lys, og på Atlanterhavsvegen gikk vi ut og lyttet til Havets åndedrett mens natten blånet inn over oss.

Disse tre unge estlenderne kom til Paris uten nåla i veggen. Helena ville bli komponist. Kordirigenten Jaan-Eik ville spesialisere seg i Middelalderens gregorianske sang, og Urmo ville studere moderne kirkekunst med vekt på glassmalerier.

Jeg må innrømme at jeg hadde liten tro på disse pengelense, tynne og bleike ungdommene som kom her. Urmo forlot til og med huset med sko fra to forskjellige skopar, noe han ikke oppdaget før på Værnes. På Kastrup skilte vi lag. Helena og Urmo returnerte til Paris, og de to andre og jeg tok flyet til Færøyene der 80 hadde meldt seg på kurs, og jeg skulle holde foredrag om latinen.

Før vi dro, hadde vi pop-up-konsert på Mo skole. Liv Benedicte Bjørneboe kom ned fra Trondhjem og var med.

Idag er Jaan-Eik Grammypris-vinner. Helena har vunnet flere priser som komponist og er visedirektør for Najonalakademiet for kunst og musikk i Tallinn. Urmo skal på tirsdag i middag med den norske ambassadør i Tallinn, enda han er bosatt i Den Haag, og på torsdag skal han på befaring i Olavskirken i Tallinn, for glassmaleriene skal restaureres og nye skal lages.

Akkurat nå sitter han i bilen ut til Shiphol og skal hente kona som arriverer fra Barcelona. Ene datteren studerer jus ved London universitet, og den andre skal begynne på arkitekturstudiet i Boston – 17 år gammel bare! Som dere forstår, lever Urmo og hans familie et internasjonalt liv, men estisk er hjemmespråket. Mens han kjører mot Shiphol nå i kveld, hører han på Olavsoratoriet på YouTube og rapporterer: «Imponerende!»

Middagen med den norske ambassadør på tirsdag, angår 120-årsjubileum for den store amerikanske arkitekten Louis Kahn, født på den estiske øya Saaremaa, som Olav den Hellige prøvde å legge under seg i 1008, skriver han… Saaremaa er OIav den Helliges øy, skriver han. En norsk elev av den store arkitekt deltar: Arkitekt Per Olaf Fjeld.

Urmo vedlegger en link. Der kan du se hans utstilling inspirert av Capri, og lese hans interessante artikkel om Capri, der de store pedofile fra mange land har herjet opp gjennom tidene, helt tilbake til Tiberius.

Klikk på linken her nede for å se Urmos Capri-utstilling sist sommer – og for å lese hans artikkel om Capri og lotusspiserne som har holdt til der.

OBS: Capri-utstllingen fant sted i Estland: Rådhuset i Kuressaare på Saaremaa, Olav den Helliges øy.

Link til Capri-utstilling og artikkel om Capri:

https://urmoraus.com/painting/capri

Glærum, 9.oktober – 2021

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *