Todalsbrua: Treig framdrift!

I Driva 2.september, står det igjen folk og uttaler seg om Todalsbrua, som om tiden ikke eksisterer. De liksom sviver rundt uten mål og me’ og drømmen om brua henger der framme et sted. De ber liksom om forlatelse for alle ting, står med lua i handa og nede ved døra og ber om almisser, liksom, og har enda ikke oppdaget at Todalsbrua er nøkkelen til effektiv kommunikasjon for et langt større område enn lokaltrafikken Surnadal – Sunndalsøra. Det er til å bli gal av!

Flere var tilstede da stortingsmann Frank Sve var her for en tid tilbake, og han sa følgende et par ganger: – Den dagen pengene er klare, må prosjektet være klart så spaden kan stikkes i jorda!

Er spaden klar til å stikkes i jorda nå da? Nå når Nordøyvegen er åpnet og Todalsbrua står for tur? Nei – spaden er ikke klar til det – for folket innpå her som liksom skal få dette til, de bare roter rundt: Istedet for å holde på planene og kjøre dem igjennom – begynner de nå å rote med tunell. (Jeg får behov for å gå ut på balkongen og gryle mot nattemørket!)

Og hva gjør Fylket? Gjør de noen ting? Dette er en FYLKESVEI!!!

Det ser ikke ut til at disse søvngjengerne i styre og utvalg for Todalsbrua fikk med seg hva Sve sa om penger og spade. Få i vår del av landet vet mer om veiutbygging enn Frank Sve. Han er fremdeles medlem av samferdselskommiteen i Møre og Romsdal, selv om han sitter på Stortinget, og der sitter han som nestformann i den nasjonale samferdselskommiteen. Når han sier noe, bør søvngjengerne på indre Nordmøre åpne ører og øyne, og de må bruke Sve! Og de må sparke inn dørene på Fylkeshuset!

Det kommer til å bli sunnmøringene som driver fram Todalsbrua, fordi de vet at Todalsbrua er nøkkelen til den indre snarveien Ålesund – Trondheim – uten høgdedrag. Det sa et par sunnmørske fylkespolitikere på et av møtene på Skei. Da jeg sa til dem, at Todalsbrua er nøkkelen til den indre snarveien Ålesund – Trondheim uten høgdedrag – sa de, med ettertykk: – Det vet vi vi!

Men, de lokale folkene her på indre Nordmøre klarer ikke å se dette poenget! Nei-nei, det dreier seg om å krysse fjorden mellom Surnadal og Sunndal. Det ser ut til å være hele deres verden. De klarer ikke å se sammenhenger i et større bilde!

Jeg traff for ikke så lenge siden en ung ivrig sunnmørspolitiker. Der fikk jeg orientering om alle prosjektene sunnmøringene nå har på søre Sunnmøre… Det er ikke få prosjekter de har på gang, bl.a. må de få oppgradert tunellsystemet fra Stryn og over til Østlandet gjennom Ottadalen – med tilkjøring. Så – hvis ikke den treige Todalsbrugjengen klarer å få spaden klar til pengene kommer – da går pengene til søre Sunnmøre, fordi sunnmøringene forstår hva som foregår.

Så bakpå som daglig leder Trond Skogseth og styreleder Lars Inge Kvande er i Driva idag, er det lite håp for at det noen gang blir Todalsbru – for folk på Fylkeshuset sitter og sover. Det er ikke mye liv i gjengen utpå Molde, hverken i byråkratene eller i politikerne. Vi får sette vår lit til sunnmøringene, som vil ha Todalsbru for å komme fort og effektivt til sine markeder nord for Dovre. Heia Sunnmøre!

Glærum 2.september – 2022.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *