Bok underveis:

«Hvordan går det med Nazi-boka?» – spurte en journalist forleden. Han var her for å snakke om en annen sak.

Jeg ble ganske satt ut et øyeblikk, over hvordan han kunne stemple en bok på denne måten, en bok som enda ikke er gått i trykken.

For snart et år siden stalla arbeidet med denne boka av flere årsaker: Jeg var blitt hjertesyk, uten å være klar over det, PC-en hadde på egen hånd laget 3 parallelle manus som det tar lang tid å gå gjennom og sammenligne, og dessuten var det vanskelig finne en ny tjenlig printer i markedet.

To forespørsler har dessuten beslaglagt hodet: Komponisten av Olavsoratoriet-2014 ville ha ny libretto – denne gang til et Påskeoratorium, og for et år siden spurte han på vegne av 1000-årsjubileet for Olav den Helliges kristning av Solør, om et foredrag om Olav den Hellige. To slike oppgaver legger beslag på hodet, både før, under abeid og etterpå – for å få stoffet ut av hodet igjen.

Tittelen på boka jeg skriver er:

Nasjonal Samling, Farfar, Far og oss andre

Farfar var med og stiftet Fedrelandslaget, Norges bondelag og Bondepartiet – og satt også en tid på Stortinget for Bondepartiet, men var imot at bevegelsen Nasjonal Samling skulle bli et parti.

Han hadde i 30 – 40 år storparten av ungdommen på Nordmøre under sitt kateter på Amtskolen, og tilbragte mye tid på lange foredragsreiser for Fedrelandslaget og Bondelaget.

Far meldte seg som frivillig på Østfronten for å beskytte Europa og Kristendommen mot Bolsjevismen, slik han så det, men ble heldigvis syk i treningsleiren i Østerrike og ble sendt hjem.

Jeg ble født 4.mai 1945, døpt 24.juni – og ble gjenstand for etterkrigsoppgjøret straks: Bankboka mi med 100 kr. – den vanlige dåpsgaven til alle dåpsbarn – fra Surnadal sparebank, ble beslaglagt. (Opplysning funnet på Riksarkivet.)

Jeg håper å få boka: Nasjonal Samling, Farfar, Far og oss andre i trykken uti januar.

Glærum, 29.okt.- 2023

Dordi Skuggevik

Foto:

Far med meg på armen i 1946, avmagret og hjemvendt fra konsentrasjonsleir i Kristiansund – 7 måneder uten lov og dom, senere dømt til økonomisk ruin og fra 1950 til soning på Grini/Ilebu.

Kan være et bilde av 2 personer

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *