Bokomtale:

Ivar Årnes:

Bare en jævla selger. Næringslivets krigere.

Kolofon forlag – 2023.

På forhånd, før jeg åpner denne boken, vet jeg at den handler om selgere i næringslivet, om en spesiell selger, en fra nærmiljøet mitt her i Surnadal som jeg ikke har visst for mye om siden han forlot heimbygda her.

Jeg kjøper og leser boka, og gir eksemplarer av den i julegave til flere i familien – primært fordi det er en sambygding som skriver, og fordi jeg kjenner livshistorien hans sånn som man kjenner folk i grenda og i naboskapet.

Han skriver her sin første bok, i moden alder. Jeg vet han skrev den som en slags terapi og oppsummering av livet etter «å ha møtt veggen» i form av et hjerteinfarkt, slik som så mange gjør når de setter alle snøre i sjøen og alle ploger i jorda fremover mot 40-årsalderen, og enda ikke har oppdaget at livet er kort, livet går fort – og best som det er – så er det gjort!

Jeg vet at det blir en ferd i fremmed terreng og fremmed miljø, når jeg åpner boken. Men, boken skal komme til å angå meg mer enn forventet, for dette er en bok med stor overføringsverdi til oss alle, både profesjonelt og personlig.

Forfatteren startet livet som maskiningeniør, utdannet seg – ikke på den letteste måten, men ender opp som det jeg vil kalle – en «næringslivspsykolog»  – der han forteller i forordet at han har trent over 5000 selgere, ledere, konsulenter og fagmedarbeidere i 150 små, mellomstore og store virksomheter.  I tillegg, forteller han – har han deltatt som gründer, medeier og arbeidende styreleder i en rekke oppstartsbedrifter.

Boken er oppdelt i korte kapitler med informative overskrifter – der det går fort fremover fra det ene til det neste – i full fart, noe som skaper et lesesug som drar leseren raskt videre hele tiden. Av og til setter han foten kort innom privatlivet, som en slags peiling av landskapet som omgir hans profesjonelle liv. Leseren vil oppleve at boken angår seg i veldig grad, i uventet grad. Det blir rett og slett veldig spennende – fordi opplevelsen går parallelt i dobbelt plan: forfatterens erfaringer og slutninger, og leserens egne opplevelser når fortellingen stadig også berører leserens livserfaringer og livssituasjon.

Jeg vil absolutt anbefale alle å lese denne boken, fordi den angår oss alle på en eller flere måter. Ingen av oss som ikke deltar i oppfinnelse av et produkt og utarbeidelsen av et produkt, har vel tenkt på at produktet også skal selges, og at det er her krigen foregår, om du er ingeniør, oppfinner – eller om du skal selge deg selv i forskjellige sammenhenger. Boken går slik langt ut over det man på forhånd tror at den skal handle om.

For meg personlig var det uventet å treffe min egen storebror på side 12 under overskriften: Kraften i noen ord. Forfatteren kommer tre ganger til tilbake til Sivert, som viser seg å være forfatterens første og viktigste mentor – i Skytterlaget. Slik er denne boken også en lærebok for alle oppdragere – foreldre som lærere.

Jeg har møtt forfatteren én gang siden han ble voksen, i fjor sommer, tror jeg det var, utenfor hans barndomshjem 3 km herfra. Han stod bare og så på meg mens hans eldre bror snakket og han selv ikke sa noe, etter å ha sagt – God dag. Nå når jeg har lest boken hans, forstår jeg hvorfor jeg ikke har glemt dette møtet.

Jeg kjøpte de siste eksemplarene av boken på bokhandelen i heimbygda vår her. Bokhandelen hadde nok ikke hatt de største forventninger til salget, men nå har de bestilt flere bøker fra forlaget. Løp og kjøp! Du får opplevelse og lærdom gjennom spennende lesning!

God tur i både ukjent og kjent terreng!

Glærum, 2.januar – 2024.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *