Helligetrekongershelg:

Fredag 5.1.: Helligetrekongersaften, eller: 13.dagskvelden, eller: 12th Night i England, og hos Shakespeare. Lørdag 6.1.: Helligetrekongersdag. Søndag 7.1.: Festen for Jesu dåp.

Gammel-julkvel’n, sa vi i gamle dager = i min barndom/ungdom.

Tante Laura kom med sin familie og vi gikk rundt juletreet og sang julesanger til pianospill og spiste opp julekakene!

Ved kalenderskiftene, som skjedde litt til forskjellig tid i de forskjellige land, kom jula på nye datoer.

Lucia, som skulle feires «natta ei og daggainn tvo te jul», havnet på 13.desember, juledagen på 6.Januar havnet på 25.desember.

Den ortodokse kirke fortsatte på gammelkalenderen, men flyttes nå i Ukraina til den nye kalenderen, mens de trassige ortodokse har julekveld ikveld og juledag imorgen.

I andre kirker, som den katolske kirke, har man lagt plaster på såret med å feire Epiphanium, Herrens åpenbaring – Herren åpenbarer seg for alle verdens folkeslag, representert av de tre vise menn/de hellige tre konger som kommer fra hvert sitt kontinent.

Kristi åpenbaring viser at Gud er Gud for alle folkeslag, ikke bare for jødene, der han har vært og er en stamme-gud som ikke angikk andre. De står fast i gammeltestamentet og fornekter Jesus Kristus. De nekter å ta inn over seg at Gud åpenbarer seg som menneske i Ham.

Søndag 7. Januar, feires Jesu dåp.

Så lar vi Herren åpenbare seg for oss! Ha en flott åpenbaringsfest sammen med de hellige tre konger!

Alleluia!

PS: Den franske forfatteren Michel Tournier, som døde for noen år siden, har skrevet om igjen flere av vår kulturs mytiske fortellinger, også fortellingen om de hellige tre konger. Den finnes på norsk, så du kan prøve biblioteket. Der finnes det også en 4.konge, som ikke nådde frem før Jesus og disiplene hadde forlatt salen der de hadde holdt sitt siste måltid sammen, men han spiste smulene av Herrens legeme og drakk de siste dråpene av Jesu blod.

Jeg holdt min franske hovedfagsforelesning om denne boken på NTNU Dragvoll, som student hos den eminente prof. Svein-Eirik Fauskevåg.

Glærum, Gammeljulkvelden 2024.

Dordi Skuggevik

Kan være et bilde av lysestake

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *