4.Mai -God dag alle sammen!

God morgen alle!

4.Mai og vakkert vær – som vanlig, på min gebursdag – idag – nr 79.

Imorgen begynner jeg altså på mitt 80. År… Dagen skal feires hos min bror Ole Kristen i Strømsnes, og vi venter én gjest: kompis Ole Dahl Rossbach.

Første gratulasjon løp inn kl.06, fra Estland, fra Lembit Peterson, «homme de théâtre» – som de franske sier: en teaterets mann, en mann for – og skaper av – de store teatrale oppsetninger.

Jeg traff ham og kona i Tallinn sommeren 1994, på turné i Estland med Choeur Grégorien de Paris. Ved hjelp av vår ambassade i Tallinn fikk jeg ordnet det slik at Lembit og hans kone fikk komme til Trondheim og oppleve «Kristin i Domen» og de fikk oppleve Olavsspelet på Stiklestad.

Lembit blir sagt å være gudfar til alle de 3000 unge som strømmet inn i den katolske kirken i Estland da Jernteppet falt.

Lembits kone var vakkert fruktsommelig, sin nr.5, tror jeg – da de dro til Olsòk i Nidaros, og det ble en datter: Kristin!

Jeg glemmer aldri deres gateadresse i Tallinn, for mange estiske ord blir noe helt annet i et norsk øre: PIKK 5.

«Terra Mariana» blir Estland kalt: Marias jord. Jeg har et lite bilde ved sengen som jeg fikk av Lembit den sommeren: Maria med den incarnerte Gud i magen: Jesus Kristus.

Danskene deltok på kristningsferd i Estland, og i Tallinn falt et rødt flagg med hvitt kors ned over danene, forteller myten, og danene tok det til sitt flagg: Danebrog.

Idag, etter å ha vedtatt sin fryktelige nye abortlov, kan danskene stryke det hvite korset av flagget sitt, og «heise det rent og rødt» – som Arnulf Øverland oppfordrer til, for danskene har nå gått helt over til det marxistiske menneskesynet: – Mennesket er bare en biff.

Kondolerer.

Kan være et bilde av 1 person og tekst som sier 'O'

Glærum, 4.mai – 2024

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *