Pater Olav Müller fyller 94 år idag, 18.april – 2018. GRATULERER!

Pater Olav Müller, med døpenavnet Dagfinn, fyller idag 94 år. Jeg har gjort 3 intervjuer med Pater Olav – om hans tid som norsk politisoldat i Sverige og Norge under krigen, om hans liv i kloster i Holland og som prest i Tyskland etter krigen, og hans tid som prest i Norge.  Denne minitrilogien utgjør en kortfattet biografi om en av de mest interessante og viktige norske intellektuelle i vår tid, og bør være interessant å lese for svært mange. Han har vært en doldis som intellektuell, men mange av hans foredrag kan leses i de to bøkene som kom ut for noen år siden: Pateren dypper pennen og Pateren kvesser pennen.

(Kan skaffes fra St. Olav bokhandel i Oslo, eller fra St. Eystein bokhandel i Trondheim – som ligger i St.Olav katolske domkirke.)

Jeg «angav» Pater Olav til Verdibørsen i NRK for noen år siden, og deres program med ham ble sendt om igjen flere ganger nå i påsken. Dere finner det på internett www.nrk.no

Jeg foreslo for UKEADRESSA i Trondheim at de kunne rydde plass til et utvidet portrett av Pater Olav i anledning 94-årsdagen, og trykke disse tre intervjuene i sin publikasjon i hans hjemby, men det var det ingen forståelse for. Jeg mottok følgende mail fra redaktrisen:

Hei Dordi Skuggevik,

Jeg takker for tilbudet. Pater Müller har levd et spennende liv, vel verd å lese om, men jeg er redd Ukeadressa ikke er den rette publikasjonen for dette stoffet. Det blir både for omfattende, til dels altfor internt og litt for mye i utkanten av målgruppen vår.

Vennlig hilsen

Svanhild

Norske media konkurrerer for tiden om å nivillere det norske folks åndelige og kulturelle nivå, og å stå frem som de beste kristofober, så det er ikke bedre å vente, dessverre. Men heldigvis, man har da skaffet seg en blogg hvor man kan praktisere det frie ord! HURRA!

Intervjuene er gjennomgått av Pater Olav, og godkjent av ham. Han strøk noe,  tilføyet noe, rettet noe, og så kan dere bare spekulere på alt hans sa som var off the records, for som han også sa – med prestens taushetsplikt gjennom et langt liv, er det også mye jeg ikke har sagt.

Visste dere forresten at Pater Olav er 33. ledd i direkte linje etter Olav den Hellige og hans dronning Astrid sin datter Ulvhild, hertuginne av Sachsen? Slektslinjen finnes i en bok på Gunneriusbiblioteket, og er lett å følge, for den går gjennom lavadel i Nord-Tyskland, gjennom jordeiere i Jylland og inn i presteslekten Kierulf i Danmark. En mann herfra reiste gjennom Sverige og opp til Verdalen der han ble lensmann. I Sverige skiftet han navn. Det må ha skjedd noe som gjorde at han forlot sitt hjemland, skiftet navn og slo seg ned ved Stiklestad. Ulvhild Olavsdatter er stammor til de fleste konge- og keiserfamilier i Europa, i linjen via Christian IX av Danmark .

Dessverre er dette en blogg hvor det ikke kan settes inn foto. Den 8.febr. d.å. tok jeg fire foto/ansiktsstudier av Pater Olav i hans leilighet. Det var med tanke på UKEADRESSA. Men, den gang ei!

Godt møte med Pater Olav!

Hilsen Dordi Skuggevik

Glærum, 18.april – 2018

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *