Ny preses: «Jesus er den samme i Kristendommen og i Islam.»

Den kommende nye preses for Den norske lutherske kirke, Olav Fykse Tveit,   skal ha uttalt at: «Jesus er den samme i Kristendommen og i Islam.» Dette er det Wikipedia som opplyser. Wikipedia viser til at Fykse Tveit skal ha uttalt dette da han fikk «Støre-prisen» i 2012 i forbindelse med sitt dialog-arbeid med Islam.

Den nye preses kan ikke ha lest Koranen, hvis han kan si dette, for i Koranen avsluttes beretningen om Jesu fødsel med at Koran-stemmen (Muhammed) fastslår følgende: «Men dette var Marias sønn, for Herren legger seg ikke til barn.»

Jeg har flere ganger sammenlignet juleevangeliet i Koranen med juleevangeliet i Bibelen i klassene hvor jeg har undervist kristendom, og slik vist elevene mine forskjellen i synet på Jesus i Islam og i Kristendommen.

Koranen anser Jesus for en viktig profet, men ikke som Guds sønn, eller Gud som menneske, slik som Bibelen gjør. Islam har det til felles med Jehovas vitner, at de anser Jesus som et høytstående menneske, men at han ikke var Guds sønn, eller Gud som steg ned som menneske til Jorden. Derfor er heller ikke Jehovas vitner ansett for å være kristne – uansett hva de selv påstår.

Den kommende preses ser ut til å ha foretatt en svært privatpraktiserende tolkning av Jesus i Koranen. Dette synet på Jesus i Koranen bør han klargjøre før han tiltrer som preses i Den norske lutherske kirke. Eller er det Wikipedia som feilinformerer oss?

Glærum, 19.januar – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *