To tunge teologer har slått seg ned i Midt-Norge.

To tunge teologer har slått seg ned i Midt-Norge: Prioren i Cisterciensernes stamkloster, Citeaux, i nordøstre Frankrike, siden flere år nå prior på Munkeby, Joël Reignard, og biskop Erik Varden, 10 år med teologi i Cambridge før han gikk i kloster og ble abbed i Cisterciensernes Mount Saint Bernhard Abbey i Midt-England.

Jeg vet ikke om vi her i Midt-Norge helt er klar over hvilke størrelser som nå holder til i vår del av Norges land. Jeg har jo siden biskop Vardens inntreden på scenen her, sett hvilken tung teolog og avansert forfatter han er, men det var ikke før nå i helga, og først idag at jeg virkelig møtte denne siden av Fr. Joël Reignard, enda jeg har fulgt med på ham helt fra ideen om klosteret på Munkeby slo ned i ham for vel 13 år siden.

Jeg har lest prekenene på Munkeby Mariaklosters blogg i flere år, men ellers vært fokusert på arbeidet hans med å etablere klosteret, skaffe eksistensgrunnlag med ysteriet, få gjennomført byggingen av klosteret etc. Jeg bor dessuten langt fra Munkeby.

Så, idag har jeg lest foredraget jeg hørte ham holde på Birgittaklosteret lørdag. Det er første gang jeg har lest en lengre tekst av ham. Det ble en slående opplevelse.

Varden skriver på sitt studiespråk, engelsk, og på sitt morsmål, norsk. Her i foredraget, lagt ut på Munkeby-bloggen, skriver Fr.Joël et intellektuelt norsk han trassig har tilegnet seg disse årene.

Begge herrer skriver med en akademisk teknikk hvor stoffets «folder» brettes ut systematisk – med en grundig akademisk gjennomarbeidelse som gir stor klarhet og blir kort og konsist, så den mest ulærde får innsyn i saken. Likevel befinner de to seg absolutt hver i sitt eget idiom, med sin egen markante karakter.Utrolig at vi nå har to slike tunge folk i vår del av landet!

Fr. Joël har stått på som en stang i motvind med sine medbrødre i 13 år og har systematisk etablert osteproduksjonen og systematisk jobbet frem ferdigstillelsen av klosteret – og når nå alt om et stort halvår er på plass, må vi håpe at han kan bruke tiden på sitt intellektuelle og teologiske virke – og da må vi bruke ham – slik han ble brukt på retretten på Birgittaklosteret sist lørdag, og heldigvis publiserer han også på Internett, som sin makker i den katolske bispegården i Trondheim.

Når disse to tungvekterne åpner munnen eller løfter pennen, bør vi alle slippe det vi har i hendene og styrte avgårde for å få med oss det de har å si! Yesss!

Glærum 11.mai – 2022,

Dordi Skuggevik

9Bernt Torvild Oftestad, Bella Morgenstierne og 7 andre2 kommentarerLikerKommenterDel

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *