O.K. Skuggevik – foredrag anno 1900.

Da har jeg lest det siste dokumentet i min farfars etterlatte papirer som min storebror leverte over til meg da Far døde i 1979.

Dette er et foredrag som Farfar skrev etter at han hadde holdt dette foredraget flere ganger uten manus, men fordi Romsdalsposten hadde trykket referat som inneholdt uttalelser som han ikke hadde sagt, ville han skrive ut et sammendrag av foredragene som han hadde holdt i flere ungdomslag rundt på Normøre: Todalen, Ulvundfjord, Frei m.fl.

Det oppsiktsvekkende er at Nordmøre Fylkesungdomslag får foredraget trykket og utgitt. Det er gotisk skrift med små typer, og utgitt i året 1900 bent. Enda lever Bjørnson, Ibsen, Grieg m.fl. av «De store».

Han trekker linjene fra Romerstaten frem til sin tid, og vi ser at han allerede i året 1900, uten å ha noen forventning til 1905, lar linjene gå fremover til det vi nå vet skulle bli Bondebevegelsen, Fedrelandslaget og det klasseløse samfunnet i Nasjonal Samlings visjoner.

Han har på dette tidspunkt vært lærer ved Den ambulerende Amtskole på Nordmøte i 11 år.

Oppsiktsvekkende er det også at hans publikum på bygdene her på Nordmøre evnet å følge ham i hans referanser og utsiktspunkter, i den grad at Fylkesungdomslaget fikk gitt ut dette foredraget i trykket utgave.

Etter å ha tråklet meg gjennom denne kompliserte teksten med små gotiske bokstaver, og sett at han staker ut Bondebevegelsen og Nasjonal Samling allerede i året 1900, måtte jeg bare legge meg i en liggestol i hagen og hengi meg til en flaske med Biskop Vardens tappistøl fra hans Cistercienser-kloster I England (7,5 %) kjøpt på Polet på Skei, og gi opp enhver innsats resten av dagen.

Ølet er oppkalt etter en eng i klosterets eie, Tynt Meadow, og navnet betyr: Der Himmelen møter Jorden. – For som Farfar skriver: – Den som kysser jorden, skal arve den.

Målet er at boken der denne teksten vil avslutte kapittelet om Farfar, skal komme utpå høsten. Det har vært en langvarig prosess hvor jeg må sette punktum før jeg blir liggende under lasset….

Putin & co:

ABC nyheter, idag, 24.6.2024:

Respons:

Halvgamle impotente menn i flere land runker sine raketter, men ingen går ut på banen for å nekte å delta på galskapen som bygger seg opp.

Vi bor på en liten vakker planet, men som er helt alene i vår del av det mørke, kalde, gigantiske verdensrommet som er uten ende. Nå vil disse gale, halvgamle, impotente menn ødelegge vårt lille punkt i Universet.

Noen må ta til motmæle. Noen må bruke vettet. Noen må bruke fornuften. Noen må fange Putin og de andre idiotene, Ondskapens løpegutter, og internere dem på et utilgjengelig sted. Vi har ingen tid å miste.

Stoltenberg startet prosessen med å droppe 500 norske bomber over Libya. Han gav ordre via mobiltelefonen sin en fredag ettermiddag etter et regjeringsmøte som ikke hadde behandlet saken eller vedtatt bombeslippet. Likevel slapp han riksrett.

ABC nyheter melder idag at Stoltenberg nå vil utplassere strategiske atomvåpen i Europa.

Krigsretorikken bygger seg opp i veldig fart og med veldig kraft nå.

Noen må gå ut og rope at vi vil ikke ha noen krig på vår lille planet som kan gjøre planeten vår til en evig kirkegård uten liv.

En venninne seilte rundt planeten på et cruiseskip sist vinter. «Er planeten vår stor eller liten?» spurte jeg. «Liten,» sa hun.

Vi må alle ut på gatene og rope: Stopp idiotene som vil krig! Stopp svina! Bur dem inne! Puss ta dem! Enkeltvis! Personlig! Sett dem i bur! Få dem vekk! Pakk dem sammen!

For de er skadedyr! De er rotter i lasten på vårt Himmelskip!

Dordi Glærum Skuggevik.

Foto: Adresseavisen

Kan være et bilde av 1 person