«Region» – Hva menes?

Ordet «region» klaskes nå rundt i øst og vest i avisspaltene. Men, betydningen av ordet varierer. Trolig vet få av brukerne hva de egentlig mener med det. Ola T. Lånke bruker i dagens Adresseavis (27.4.) begrepet «regionfylke». Mener han at Trøndelag fylke etter sammenslåingen vil være så stort at det utgjør en landsdel? Mener han at region = landsdel?

Eller mener han at «region» kommer inn som et 4. styringsnivå i vårt lilleputtland? Hvis styringen av det nye Trøndelag skal bli 2-delt, så vil vi kanskje få en administrasjon for hvert av de to gamle fylkene, sammenbundet av et region-nivå? Hva var vitsen med en sammenslåing da? Og har vi da fått en region = et 4. styringsnivå?

Hvis vi i Norge som er en ¼ av Stor-Paris, skal oppkaste oss til å ha 4 styringsnivåer, slik som Frankrike med sine 50-60 mill. innbyggere har, da blir vårt lilleputtland enda mer overadministrert og byråkratisert, og det vil koste enorme summer.

Det norske ordet HERRED bør kaste ut igjen det latinske ordet kommune. (Svenskene har beholdt ordet herred.) Det norske ordet FYLKE bør ikke erstattes av det latinske ordet region.

Og for all del: Erstatt ikke ordet landsdel med region.

Dordi Skuggevik

Tidligere Nordmørafylki,

som omfattet også Frøya, Hitra, Hemne og ytre Fosen.

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *