Smalsynte på ferge-cruise

Mandag 30. juni la jeg ut på en Nordmøre-safari med ysteriet i Tylvågen (Torjulvågen) i ene enden, og Brandstad-stoinj (stoe = foss) oppi Øksendala i andre enden – og ellers de herligheter som indre Nordmøre byr på i løpet av en fullkommen maidag: nistenyting under bristeferdige knopper på de rosablomstrende japanske kirsebærtrærne på Tingvoll kirkegårdsammen med reisefelagen som ble plukket opp på Ressa (der vegen tar av til Tylvågen), Den glade ku på Vågbønå, reisefelagens første møte med Messingsetvågå og Røttingsnes – og Øksendalsøra før politikerne på ny skal prøve å destruere stedet, etc.etc.

På Kvanne-kaia stod det en folkehop og venta på ferga, mens bussen de var kommet med, dro sin vei. De stod under overfarten langsmed styrbord  side av bilen min. Etterhvert så jeg mange kjente, og det ranst for meg at det var Surnadals deltakere på ferge-cruiset til 350.000 kr. – der de skulle lunsje og se Svinvika og Rakaneset fra sjøen.

I ettertid forstod jeg at mitt nærvær i luciferrød Citroën C4 (samme som kjøres av Petter Solberg og Sebastien Loew) – og med sjåføsen i hvitt antrekk med ditto bredbremmet hatt – må ha satt støkken i noen av dem. – Hva slags stunt har hun planlagt? Er hun invitert på lunsj på fergecruiset? Skal hun prøve å trenge seg ombord? Hva kan vi vente oss? Performance? Revyopplegg? Kjeftesmellerunde?  – Langsmed bjørkene på Leviklainna passerte min luciferrøde en «Turbuss» – som det stod over frontruta: Sunndal kommunestyre m.fl. Da forstod jeg at det var de smalsynte, de som bare ser Surnadal og Sunndal på kartet når de tenker kommunikasjoner i fylket – som var på tur. Jeg håpet at de hadde invitert med ingeniør Råg Aarnes fra Surnadal/Stavanger og Ola Hals fra Ålvundfjord/Sunndal, ettersom det er de to som har bidratt mest med konkret info slik at den hodeløse tunellen fra Todalsøra tapte for det mer fornuftige forslaget med tunnel/bru fra Ålvundfossen over til Svinvik-sida.

Klokka var 10 da surn’dalingene tok Kvennaferjå, og klokka var 3 om ettermiddagen da reisefelagen og jeg stod ute ved Aksneset på Vågbø og så cruise-ferga passere Brøskehagen på vei ut fjorden igjen. – Nei sjå! roper jeg til reisefelagen, de tar befaring her hvor jeg har foreslått fellesløsning med «Nordmørsbrua» fra Aksneset til Surn’dalsnesset! – Tror du virkelig de er ombord? repliseres det tørt fra reisefelagen.

I ettertid vet jeg at ferga var tom da den gikk ut fjorden igjen. Av omtale i lokale medier brukte de tiden til en sveip innover mot Todalsøra isteden. Av smalsynte kan en ikke vente annet. De holder seg på kommune-og-fylkes-nivået sitt, og prøver ikke å samarbeide med staten lenger ute i fjorden. De prøver ikke engang å få til en tjuvstart på Ålvundfossen – Svinvika, mens det er pause i Nærøyveg-utbyggingen p.g.a. at tunellene må nytegnes grunnet for bratte innvendige bakker.

Etter å ha inspisert Rakaneset-Svinvika, burde cruise-ferga gått utover fjorden til Halsa og satt av folket der, slik at alle kunne ha fått sett alle de tre mulige fjordkryssingene. Da ville de kanskje ha fått inn i de smale hodene sine at det kunne gå an med et samarbeid mellom Staten (Halsa-sambandet) og Fylket (Todalsfjord-sambandet) – og få bygd «Nordmørsbrua» ved Aksneset, og få flyttet E 39 over til Surnadal – Rindal. For – som før sagt og mast om fra undertegnede: kryssingen av den østre av de to store fjordene som deler Nordmøre i 3 deler, den kryssingen dreier seg IKKE om trafikken Sunndal – Surnadal, men om trafikken Mørebyene – Trondheim/E6, og den vil eliminere Hemnkjølen, Nordmarka, Gråurda og stigningene i Romsdalen for tungtrafikken.

Det ville dessuten, samfunnsøkonomisk, være en stor fordel å slå sammen ytre og indre fjordkryssing til en midtre fjordkryssing. Men, slik tenker ikke smalsynte i et lite land hvor  befolkningen tilsvarer 1/3 av befolkningen i Paris. Her tenker man STORT! –  i 3 styringsnivåer, og vil nå ha det fjerde, slik som Frankrike med sine 50-60 millioner innbyggere. Det er dessuten ugjennomtrengelige skiller mellom styringsnivåene i Norge. Slik er de smalsyntes praksis i vårt lille filleland.

Når jeg ved selvsyn denne maidagen kunne se at fjord-cruiset til 350.000 kr. bare hadde med surn’dalinger, sunndalinger, og i følge media – en sølle dame fra Tingvoll, og ingen rindalinger, da forstod jeg at det er ikke mulig å utvide hodet på politikerne i vårt distrikt. De VIL leve med smalt hode og skylapper. De VIL bare se sin enge geografiske navle. De VIL ikke utvikle noe sidesyn – for da kan de komme til å oppdage at kartet over vårt distrikt er større enn Sunndal og Surnadal kommuner. De vil komme til å se at linjen Oppdal – Kristiansund, krysser linjen Trondheim – Ålesund, ved Aksneset. Og,som en ambulansesjåfør sa en gang: Den bene linje er den korteste avstanden mellom to punkter.

E får løst te å stuuk’me ni Brandstad-stoinj! Me’ et gaøl!

Glærum, 30.juni-2016

Dordi Skuggevik

 

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *