Holbergsuiten på orgel

Søndag morgen på P2 er en prøvelse for oss som bor alene, og som har bare radioen til selskap mens vi drunter i sengen før vi orker å stå opp. NRK-P2 kjører det ene foredraget etter det andre ned i hausen på oss – i hele 3 timer, før vi endelig får begi oss ut i musikken en stakket time mellom 10 og 11, og kan la egne tanker fly, ubundet av NRK’s verbalmani. (Jeg klarer ikke lenger å høre på «Alltid klassisk» hvor alle opplevelser ødelegges av disse trailerne NRK kjører inn i musikkopplevelsen på kryss og tvers.)

I dag, 2.okt. kl. 10.03 hørte jeg ikke innanonsering før et stort trøskverk av et orgel satte i gang med noe der instrumentet ikke fikk beina med seg. Det hørtes ut som om ei stor og rulten ku prøvde å delta i et veddeløp for grayhounds. Det tok noen sekunder før det gikk opp for meg at det var Holbergsuiten som ble maltraktert. Grieg skrev den for klaverets idiom. Overføringen til strykeorkester er vellykket, men dette var ikke vellykket. Men noe må vel NRK gjøre for å variere Holbergsuiten, tenkte jeg, for NRK har fått den og Grieg på hjernen i den grad at jeg begynner å bli kvalm bare jeg hører navnet Grieg nå. Men, Grieg er jo så gammel at NRK slipper vel å betale TONO, og ikke kan han stå opp av graven for å forsvare sine verker. Men, som før sagt: Grieg skjærer tenner i graven.

Stor ble min overraskelse da jeg hørte at det var Domorganist Nordstoga som spilte sin egen transkribering av Holbergsuiten for orgel. Man sa ikke hvilket orgel han spilte. Jeg går ut fra at det var det utmerkede orgelet i Oslo Domkirke, men det skulle en ikke tro når en hørte denne grauten, der orgelet ikke klarte å holde følge med intensjonene.

Undertegnede vil anbefale Domorganist Nordstoga å legge dette forøket på transkribering i bøtta, og heretter holde seg til skrevne verker som er skrevet for orgelets idiom. Nordstoga er en eminent organist, som disponerer Norges beste orgel, ifølge Gabriel Marghieri i Sacré Coeur de Montmartre. Nordstoga bør derfor holde seg til sin lest heretter. Især bør Grieg få hvile i fred i graven, for han var primært pianist!

Glærum 2.okt. 2016

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *