ANNO – NRK’s manglende historiekunnskaper.

Serien ANNO fra Trondheim bommer allerede på startstreken i den historiske rammen som legges om handlingen. Det er sommeren 1537 – og filmskaperne lar deltakerne ønskes velkommen av erkebiskop Olav Engelbrektson i Nidarosdomen, men da var ikke erkebiskopen lenger i Norge. Han flyktet til Holland i april dette året.

Videre kommer Fru Inger til Østråt anstigende og liksom starter Reformasjonen. Reformasjonen hadde da allerede vært innført fra 30. oktober året før, i 1536 – da den danske riksdagen vedtok å innlemme Norge i Danmark, og Reformasjonen var innført ved kongelig påbud.

Så enkle historiske fakta i rammen omkring ANNO burde være korrekt. NRK bør ikke sende fordreide historiske fakta ut over landet gjennom TV-mediet sitt, selv om det er «in» å drive kontrafaktisk historieskriving for tiden. Vi forventer av NRK at institusjonen respekterer sitt opprinnelige oppdrag som folkeopplyser og folkeoppdrager.

Videre snakkes det om «den mørke middelalder». Europa var forlengst gått over i Renaissansen på den tiden ANNO starter, og «Middelalderens mørke» oppstod etter Reformasjonen. Middelalderen var en stor utviklings- og opplysningstid i Europa. Den som ikke vet det, har sovet i historietimen.

Musikken i serien bærer preg av at NRK for tiden regjeres av noen med svært smal repertoarkunnskap i musikk. Det blir for dumt når «Åses død» av Grieg stryker over den syke, når de snakker om sykdom og død på denne tiden. Så griper man et ar hundre år fremover: Vivaldi, og så Bach. Når man vil ha en middelaldermelodi – går man til England og henter hit «Greensleeves». Vi har dyktige folk i Norge med stor kunnskap om middelaldermusikken, og som også kan spille på middelalderinstrumenter – laget i Norge.

En gruppe menn i hvite kapper synger noen strofer gregoriansk sang inne i Nidarosdomen. De tar seg kraftig sammen, og resultatet blir akseptabelt. Men vet ikke NRK at det beste gregorianske kvinnekoret i verden – bor i Trondheim?

På denne tiden ble sangen polyfon, flerstemt, men enstemmig gregoriansk sang ble fremdeles brukt i kirkene, så der har NRK sitt på det tørre.

Når en manusforfatter i Norge skriver inn en prest i handlingen, og han skal snakke latin, da sier presten alltid: «Pax vobiskum», og korser seg. Repertoaret i latinen var langt større. Variasjon skader ikke.

NRK burde lagt en korrekt historisk ramme om ANNO. Det ville kostet så lite, og betydd så mye.

Glærum, 2.januar 2017

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

2 kommentarer til «ANNO – NRK’s manglende historiekunnskaper.»

  1. Jeg har just lest kommentaren din om Anno hvor du med kvesset – men upresis penn – går i rette med NRK for bruk av «fordreide historiske fakta». Utgangspunktet ditt er at ikke alt tåler å måles opp imot historien, slik du kjenner denne. I skrivergløden gir du også et stikk til mannskoret som tok seg «kraftig sammen» slik at resultatet ble «akseptabelt». Det ser dog ikke ut til at det var korets kvalitet som bekymrer deg mest, men at Scola Sancta Sunniva – som utelukkende består av kninner – ikke ble brukt.

    Men var det kvinnene som foresto korsangen i 1537 da, Dordi?

    Hva angår mennene som tok seg så kraftig sammen er det ukjent hvor du tar sammentrekningen fra. Har du hørt dem før? Neppe, for dette var et kor sammensatt for anledningen, bestående av meget erfarne sangere fra Nidarosdomens Oratoriekor, Domkoret og guttekoret. Du fikk antagelig heller ikke med deg at de sang Rex Olavus Gloriosus som skriver seg fra kirka. Mer historisk korrekt enn dette ble gjort kan det neppe gjøres.

    1. Artig å få svar fra deg! Takk for det! jeg har faktisk sunget 2 år i Nidarosdomens Oratoriekor og 4 år i Nidaros Domkor, men jeg har arbeidet med gregoriansk sang helt fra 1984 = 32 år. Hvis du kjøper CD-en i Domens kiosk: Oratoriet «Olav den Helliges dåp» – så vil du høre mine samarbeidspartnere gjennom 32 år: Choeur Grégorien de Paris. (Bare menn!) Du finner oratoriet på Youtube også nå. Via komponistens hjemmeside kommer du fram til det. http://www.kulturbutikken.no
      Jeg synes det er flott at det dannes en gregoriansk korgruppe av menn med utgangspunkt i Oratoriekoret. Det er på høy tid! Stå på! Når det gjelder mine historiekunnskaper, som du ikke har særlig tro på, så vil du i alle pålitelige leksikon se at erkebiskop Olav Engelbrektson rømte til Holland i april 1537, etter at Reformasjonen ble innført i oktober 1536, ved kongelig påbud, og at Norge samtidig ble gjort til en del av Danmark, etter vedtak i den danske riksdagen. Noe så enkelt burde Anno forholde seg til! Hilsen Dordi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *