Las Palmas-veteranen Oddlaug Holden – 87 år!

21.febr. 2017 fyller Las Palmas-veteran Oddlaug Holden f. Holten – fra Surnadal/Sunndal, 87 år. Det er hennes 20. overvintring i Las Palmas, og nesten like mange år har hun leiet leiligheten sin på årsbasis.

Oddlaug er sprek som en gyngehest, tar ikke en eneste pille og er det beste bevis på hvor livsforlengende det er å tilbringe vinteren på den store gamle vulkanen Gran Canaria. Tyske geologer har satt opp en liste over 20 steder i verden med det beste klimaet, den mest fordelaktige jordstrålingen etc. – og der kommer et sted i California på 1.plass, mens Las Palmas og Arguineguin på sydkysten – deler 2. plass.

Oddlaug har hjulpet mange eldre i det skandinaviske miljøet i byen opp gjennom årene, med både rengjøring, handling, følge til lege og sykehus, og har fremdeles et diskret øye på alles velbefinnende.  Hver julekveld fyller hun bordet med gjester. Min mann og jeg pleide å være innom med en bunke «Driva» på Sjursmøssdagen eller på Julefdagen, og da pleide det å vanke hjemmelaget ribberull som hadde ligget og koset seg i saltlaken ute på balkongen. Ellers inviterer Oddlaug rett som det er på god hjemmelaget mat. Min favoritt er hennes bugnende fiskegrateng med stekt flesk. Hun kjøper fersk ribbe på kjøttbasaren, salter på – og steker det vidunderligste stekeflesk, for det spanske svinet er fremdeles slik det var her i landet i min barndom. Namm! Vennekretsen til Oddlaug pleier å invitere hverandre på middag i en slags turnus, for en blir jo lei både av å sitte på kafé og å spise alene, og jeg fikk også den gleden å bli invitert. Skal si damene er gode kokker!

Jeg gjorde den store feil å gå sammen med Oddlaug første gangen jeg skulle på «Hardbanen» som hun sier. Det er Boule-banen, Boccia, Petank – eller hva man kaller det. Jeg oppdaget senere at ingen av Oddlaugs venninner går sammen med henne, fordi de klarer ikke å holde tritt med henne. Jeg prøvde, med høyre underarm i gips og fatle, men holdt på å snuble og stupe i asfalten. Jeg hogg tak i Oddlaug, og hun stod som en påle. Ikke fikk hun blåmerker heller, sa hun. Da jeg kom igjen neste gang, var gipsen av – og jeg skulle prøve meg på Boule. Oddlaug var forberedt: hun hadde med en flaske svart neglelakk og merket kulene mine så jeg skulle kjenne dem igjen! Jeg var virkelig imponert! Damene går på «Hardbanen» tirsdager og fredager, og etterpå er det «Kaffe i Parken». Det er det hver dag kl. 13 på stamkaféen, og den som ikke møter opp blir oppringt, for å se om alt er OK. En tidligere skipstelegrafist holder hus inne på terrassen på Hotel Reina Isabel kl. 11 hver dag. Jeg oppdaget ganske fort at det var «gutta» som møtte opp der.

Jeg vet at det er et prakk for dem med fast årsleie av leilighet, at trekkfugler ber om å få sette inn sine ting, så jeg gav bort platespilleren min til Oddlaug, men den skulle hun ikke ha! Hun foreslo lager, så den står i en krok på soverommet hennes i min trillebag, sammen med appelsinpressen min og CD-ene. Jeg pusher på henne billetter som «lagerleie». Nå før jul fikk vi oppleve både Den spanske nasjonalballetten fra Madrid og Moskva-balletten.

Oddlaug har en gedigen interesse for alle ting. Hun har en rikholdig bokhylle i Las Palmas, leser mye selv, og låner ut bøker. Hun har alltid lest siste bok som omtales i norske media. NRK Ålesund og norsk radio ellers får hun inn på PC-en i stua. Vi ble kjent da hun var med på turen «I utvandrernes fotspor» til USA i 1987. Fra Las Palmas har hun også fløyet ned til Syd-Afrika!

Det rene norske miljøet holder til i Arguineguin på sydkysten, det rene svenske miljøet holder til i San Augustin, men i Las Palmas er miljøet skandinavisk. Oddlaug og et par andre norske venninner er krumtappen i dette miljøet. I Las Palmas går hun under navnet «Oda». Oddlaug blir for vanskelig for de spanske.

La Grande Dame Oda kom forbi med strandutstyret sitt en dag jeg satt nede på strandpromenaden og spiste lunsj, nå rett før jul. Rett nedenfor der jeg satt, brettet hun ut strandsengen sin, tok på bikininen og la seg ut i solen. Enhver 17-åring kunne misunne henne de lårene! Brun var hun også – og ikke en eneste åreknute!

Hun er et fenomen!

Vi gratulerer med de 87 år!

Hilsen Dordi og flere fans!

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Én kommentar til «Las Palmas-veteranen Oddlaug Holden – 87 år!»

  1. Fint og godt skrevet Dordi. Er ikke HELT sikker på om ho selv mener ho fortjener alle «go`òrda, men jeg sier meg helt enig med deg. Ei bånn real og ærlig dame på alle vis. Hele fammen. feira 80 årsdagen i L.P. og vi satser på å ta samme turen på 90 årsdagen !
    Gleder meg allerede 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *