Biodrivstoff ødela bilmotoren min.

Biodrivstoff ødela bilmotoren min.

Min Citroën C4 – 2007, som bare har gått 118.000 km, var på langtur med meg og en kompis sist sommer. Bilen gikk som en klokke ned til Oslo, ut til Arabygdi i Telemark, innover til Gardermoen, hvor kompisen ble plukket opp, så ned til Vadstena og oppover til forbi Ørebro, hvor det skjebnesvangre skjedde der ute på gläsbygden: Bensinstasjonen hadde bare biodiesel. Ja-ja, tenkte jeg, søta bror skal alltid være så rett og riktig, så jeg får vel bare konvertere til moderniteten og fylle biodiesel, og tanken var dessuten tom. Det gikk ikke lang tid før det kom en tung, søtladen og kvalmende lukt i bilen. Jeg ringte en ingeniør-kompis i Norge. – Steng luftinntaket, sa han, luft gjennom vinduene. Verkstedet kunne senere bekrefte at det hadde vært et godt råd, for det var eksos som kom inn i kupéen. Vi kunne ha dødd der langt inne i skogen den grønne på Särnaheden.

Med 7 grader oppover Dalarne og gjennom Femundsmarka ble det en kald tur hjem. Motoren hørtes mer og mer ut som en gammel symaskin, og den rystet og skok når den ble startet. Den måtte opp i en betraktelig fart før rystingen gav seg. Vi kom oss hjem, men oppover til verkstedet i Trondheim truet den med havari. Vi kom til verkstedet, uten tatalhavari, og der ble den stående i vel en uke, og regningen kom på vel 17.000. Pakninger m.m. i motoren var ødelagt. Denne bilen har stått i carporten mange vintre, mens jeg har vært på Gran Canaria, men har ved hjemkomsten startet på første omdreining av nøkkelen og malt som en katt. Etter reparasjonen har bilen gått ganske greit, men motoren er aldri blitt seg selv igjen.

For et par uker siden fikk jeg vite av Dagsrevyen hva som egentlig var skjedd i Sverige, og det kom også frem på ABC-nyheter at biodieselen var årsaken til nestenhavariet inne i de svenske skoger. Men ellers har media vært stille om at biodieselen ødelegger bilmotorer. Det er ikke politisk stuerent at biodieselen ødelegger pakninger m.m. i motoren, og da holder norske media tett om det….!

Da denne bilen ble kjøpt i 2007, var det umulig å få kjøpe bensinbil. Alle politikerne på Stortinget stod i kor og gaulet – så en kunne se drøvelen på dem: KJØP DIESELBIL! Det sa også bilfirmaet. Man bøyde seg for den kompakte majoritet. Så går det altså noen år, og så vil samme politiske gaulekor forby oss å ha dieselbil. Nå skal de presse biodiesel inn på tanken vår. Resultat: Motorhavari. Hvem skal betale det? Det har jeg skrevet og krevet av mitt forsikringsselskap at de skal gjøre, med kopi til NAF og til bilverkstedet.  Jeg vil gjerne ha innsatt ny motor i bilen min – en BENSIN-motor!

Jeg kjøpte min Lucifer-røde Citroën C4, som den gangen ble kjørt av både Petter Solberg og Sebastien Loew, og bestemte at den bilen og jeg skulle bli veteraner sammen, derfor vil jeg ha ny motor innsatt, for bilen ellers er ship shape! Kanskje Stortinget bør gi meg ny motor? Jeg har i alle fall ikke noen respekt for politikere mer. De gauler om ting de ikke har greie på. Og ikke før har de bestemt det ene, så bestemmer de det andre – og med trussel i hånd, presser de oss til å gjøre hva som helst. Dessverre har de makta.

Glærum, vårjevndøgn 2017.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *