Sauhateren Berit Heiberg

Jeg er utdannet innen tekstanalyse – hovedfag endatil, men jeg må si det var ikke lett å finne tråden i innlegget til sauhateren Berit Heiberg i TK 19.juni. Jeg googla dama og fant ut at hun skriver bøker og bruker yrkestittelen forfatter.

«Problemet er ikke ulven,» skriver hun. – Problemet er hvordan saueholdet er lagt opp, hevder hun. Det ville vært informativt om hun kunne gi en oppskrift på hvordan hun mener sauebonden skal ta ansvar for dyra sine, siden hun mener at sauebonden ikke gjør det – tar ansvar.

For noen år siden var det stor skort på sau- og lammekjøtt i Norge. Vi innførte faktisk ganske mye kjøtt av dette slaget fra New Zealand. Heiberg hevder krakilsk at vi har så stort sauekjøtt-overskudd nå. Det forstår jeg ikke, for den ene gamle saudriftgården etter den andre gir opp på grunn av jerven, gaupa og ulven som «de gale grønne» absolutt skal ha sammen med beitedyra her i landet. Heiberg er veldig engstelig for at ulven skal lide hvis sporhund på jakt kan komme til å bite ulven den sporer. Hun har overhodet ingen medlidenhet med alle lam og sauer som ligger ulveflådd og halvdaue. Ulven er en ren lystmorder. Han spiser ikke dyrene han dreper. Bjørnen lige så: En bjørn slo 22 sauer og lam rett utafor stueveggen i Drivdalen for et par år siden. Han hadde da vandret fra Bølandet, over Nordmarka, over breibygda i Surnadal, røsket en del i ditt og datt rundt friluftsbarnehagen i Surnadal, gått over til Kvanne, innover til Todalen, inn Gevilvassdalen og opp i Drivdalen hvor han rev ihjel de 22 utafor stueveggen. Ren lystmorder!

Jeg har foreslått det før: Sett av landområdet vest for Torneå til beitedyrene, og la  rovdyrene holde til øst for Torneå – for der har de det store barskogbeltet helt for seg selv helt øst til Beringstredet. Der er det lite beiteaktivitet.

Ulven vi nå har fått i Sverige og Norge har «de gale grønn» betalt russere og finner for å fange levende, og så har ulveelskerne fraktet dem inn i Sverige og Norge og sluppet dem løs. De har ingen ting å gjøre i vår fauna. De bør skytes ut så snart som mulig. Det blir også gjort i Sverige – ifølge en dokumentar på svensk fjernsyn for et par år siden. Folk tar saken i egne hender.

Heiberg har ikke fått med seg at folketallet øker i verden. I min tid (72 år) har verdens befolkning doblet seg. Vi trenger beitearealene. Derfor må beiteområdene defineres som det, og ditto arealer for rovdyrene. De kan ikke holde til i samme område. Det må selv Berit Heiberg forstå!

Jeg er dønn sliten av disse jeg kaller «de gale grønne» og deres verdensfjerne idéer og argumenter. Jeg forstår ikke at redaktørene gidder å gi dem spalteplass.

Glærum 19.juni-2017.

Dordi Skuggevik

(Saujordmor i sin ungdom)

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *