Houellebecqs mor slo tilbake.

Helga Hjorths hevnroman hevdes å være enestående i sitt slag, men også den profilerte franske forfatteren Michel Houellebecqs mor skrev en bok og slo tilbake. Det var hans modermord i boken «De elementære partikler» som fikk henne til å gå til motangrep i den selvbiografiske pamflett-boken ‘Den uskyldige’ som kom i 2008. Jeg plukket den opp i Paris da den kom, men den ble stående i bokhyllen, helt til Helga Hjorth gikk til motangrep på søsteren Vigdis. Nå har jeg i alle fall bladd igjennom den og lest epilogen. Da den stod på bokhandlerdisken i Paris, hadde boken et bredt magebelte med et utsnitt fra epilogen:

Med Michel Houellebecq, min sønn, kunne man snakke igjen den dagen han går ut i det offentlige rom, med sin bok «De elementære partikler» i hånden, og han sier: «Jeg ber om tilgivelse.»  

Michel Houellebecq ble min favoritt på franskstudiet rundt årtusenskiftet. Hans modermord i «De elementære partikler» var ikke snilt, men interessant og forfriskende. Et oppgjør med 68-erne. Én setning har jeg alltid husket: «Hennes siste bedritne opprør var å konvertere til Islam.»

Houellebecqs bok om Islams overtakelse av Frankrike – «Underkastelse», som kom i 2015, ble anmeldt av meg før den kom på norsk – som første innlegg på bloggen www.dordis.no – for avisene ville ikke trykke en anmeldelse av en bok som enda ikke var kommet på norsk. Det var da jeg opprettet en blogg, for å kunne føre det frie ord i Norge.

Glærum, 11.aug. – 2017.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *