Laksfly direkte fra Kristiansund.

Endelig skjer det noe konkret på gründerfronten i Kristiansund! Endelig skapes det bedrifter  slik som dette service-firmaet for havbruksnæringen. Endelig er det andre enn meg som skriver om direktefly fra Kristiansund ut i verden fra havbruksområdet rundt Smøla – Hitra – Frøya. Endelig viser ikke førstesiden i TK bare folk som slår ut med armene og drømmer opp luftslott eller foreslår institusjoner som ikke produserer noen ting, men folk som TAR FATT – direkte – med å PRODUSERE noe!

Men: I siste innlegg på denne fronten ropes det som vanlig på politikerne. Slutt med dette ropet på politikerne, gjør som sunnmøringene: Kom i gang – DIREKTE! Gå ikke der og vent på at politikerne skal gjøre noe hele tiden. Gjør noe selv! Gå på! Skal dere liksom vente på politikerne hele tiden, så går jo alle tog fra dere. Det er ikke politikerne som skal få i gang hjula! Offentlig planøkonomi daua ut sammen med Sovjetunionen for snart 30 år siden. Har dere ikke forstått det?

Laksflyene må gå nordvestover – over Nordpolen til Kina og omland. Korteste vei til de store markedene i Øst-Asia. Og hvorfor skal flyene med havmat fra Kristiansund innom Gardermoen? Nei, DIREKTE til New York, London, Paris etc. DIREKTE!

Ideen om at brønnbåter skal ankomme lakseslakteri og lakserøkeri  ved Kristiansund lufthavn er en grandios og intelligent idé! Chop-Chop! Kom i gang! Begynn planleggingen straks. Koble f.eks. Røkke på saken, så får dere en pangstart!

Og: Send brev fra Møre og Romsdal fylke + Kristiansund kommune til kommunene Hitra, Frøya og den kommende Heim kommune om å gå inn i Møre og Romsdal. Formål: Danne et av verdens sterkeste havbruksområder. Chop-Chop! Hepp-Hepp! Få hendene opp av bukselommene, dere nordmøringer, og få ut finger’n. Be eventuelt sunnmøringene om å ta Nordmøre i bruk, hvis dere ikke klarer det selv! Slutt med denne evindelige nordmørske sutringen og ropingen på offentlige spener! Jeg er SÅ lei av det, og Nikolai Knutzon i Himmelen er veldig lei av det! HOPPLA!

Hvorfor tror dere sunnmøringene har stått på så voldsomt med den dyre Nordøyvegen? Tror dere virkelig det er for at beboerne på denne «string of pearls» på Sunnmørskysten skal slippe å ta ferger når de skal til Ålesund for å ekvipere seg? Nei, ta fram kartet og se på denne øygarden: den kommer til å bli et av verdens fremste havmatproduserende områder! Det blir både, østers, blåskjell og blekksprut herfra å få på restaurantene i Paris. Jeg kjenner Oddvin Bjørge fra Ellingsøya (94). Han har nettopp skaffa seg nytt kvinnfolk og er multimillionær fordi han stod og så på at 50% av fisken han kjøpte, forsvant ned i sjøen som fiskeslo, og så kom han på å foredle fiskesloet. Hele Kina bruker vel hans fiskesaus, går jeg ut ifra. En sønn driver fabrikken hjemme på Ellingsøya. En sønn driver fabrikken i Seattle. En sønn driver fabrikken i Singapore. Selv sitter Bjørge på Valle Marina, det norske helsesenteret på Gran Canaria, og får stadig besøk av frodige og fine etterkommere. Han begynte som nykonfirmant med å leie seg et gammelt naust på Ellingsøya og kjøpe fisk som han saltet og la utover i fjæra og laget klippfisk av. Så en dag stod han, som skrevet står her, og så på fiskesloet i sjøen under naustet – og så fikk han idéen til foredling av avfallet! Men når det er sagt, så er han fremdeles så mye sunnmøring at han har aldri spandert en kaffekopp på meg, alle de årene jeg har kjent ham, enda jeg har hatt ham på julelunsj opptil flere ganger.  Men så kan Oddvin Bjørge også sjarmere en gråstein! Og han er det beste eksempel på hva man får til – helt uten å vente på noen politiker en kan sutre for!

Glærum, 11.11.2017.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *